BiH
1.2k

Pokrenuta peticija za vraćanje ljetnih bašti u Štrosmajerovu ulicu u Sarajevu

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Vlasnici ugostiteljskih objekata u Štrosmajerovoj ulici u Sarajeva najavili su proteste ukoliko ne postignu dogovor s načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem o vraćanju ljetnih bašti u ovu ulicu.

Rešad Trbović, vlasnik ugostiteljskog objekta u ovoj ulici, ističe da su do sada problem pokušavali riješiti putem dokumentacije te da su pisali žalbe na načelnikovu odluku o ukidanju ljetnih bašti.

"Tri puta smo pisali molbu da se bašte vrate, čak smo i tražili razgovor s načelnikom. Ovo je žalosno, Štrosmajerova je sada pusta. Općina gubi oko 130.000 konvertibilnih maraka za plaćanje zakupnina ljetnih bašti. Više od 30 godina ništa nije uloženo u rekonstrukciju ove ulice, a ploče koje su zamijenili prošle godine donijeli su s lokaliteta Vječne vatre", izjavio je Trbović za Klix.ba.

Ističe da su vlasnici i ugostitelji iz Štrosmajerove ulice složni i saglasni da na demokratski način treba skrenuti pažnju na svoj problem, a to će uraditi protestom.

"Ovakav način rada i ophođenja prema ugostiteljskim radnicima je katastrofalan, nije ovo nikakva promocija turizma. Mislim da bi turistička zajednica mogla više poraditi na promociji naših ljepota", dodaje naš sagovornik.

Trbović je inače član Udruženja ugostitelja Kantona Sarajevo koje je pokrenulo akciju potpisivanja peticije u ovoj ulici. Do sada je prikupljeno oko tri hiljade potpisa.