Sarajevo
260

Pokrenuta peticija za umanjivanje doprinosa i dnevnica zdravstvenim radnicima koji štrajkuju

A. D.
Na internetu je pokrenuta online peticija pod nazivom "umanjivanje doprinosa i dnevnica svim zdravstvenim radnicima u Kantonu Sarajevo koji su u štrajku".

Peticija koja se može pronaći na ovom linku odgovor je na činjenicu da su 2. septembra zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo stupili u štrajk, koji nije podržan čak ni od sindikata doktora. Kao autor peticije se navodi Almir Branković.

"Općenito smo svi već dobro upoznati o neradu i načinu funkcionisanja samog sistema zdravstvenih radnika. Upravo su oni odlučili da sve građane Kantona Sarajevo drže kao taoce, a da bi dobili veće plate koje su već ionako prevelike. Prosječna plata medicinske sestre se kreće oko 1.500 KM plus topli obrok plus naknada za prijevoz. Za svaki dan štrajka, Sindikat zdravstvenih radnika po čijem nalogu se i štrajkuje uredno isplaćuje plate, doprinose i dnevnice za svoj svakodnevni nerad, a građani Kantona Sarajevo ispaštaju jer se primaju samo hitni slučajevi", kaže se u opisu peticije.

Inače, na jučerašnjem sastanku predstavnika štrajkačkog tima zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo s predstavnicima Vlade nije postignut dogovor te je najavljeno zaoštravanje štrajka, odnosno primanje isključivo hitnih slučajeva u zdravstvenim ustanovama. Za ponedjeljak, 7. oktobar, tačno u podne pred zgradom Vlade KS najavljeni su masovni protesti zdravstvenih radnika.