Roditelji se bune
758

Pokrenuta peticija za smjenu sindikaliste Saudina Sivre zbog "homofobnih istupa"

M. A.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Jedan dio roditelja djece koja pohađaju osnovnu školu u Kantonu Sarajevo pokrenuli su online peticiju za smjenu Saudina Sivre, predsjednika Saveza sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS, zbog, kako navode, homofobnih ispada.
"Zbog svojih homofobnih ispada praćenih vjerskom netrpeljivošću, mi, roditelji čija djeca trenutno pohađaju osnovnu školu u Sarajevu, mi, koji ne dijelimo primitivne, da ne kažem fašističke stavove Saudina Sivre, mi, koji svoju djecu vaspitavamo da sve ljude cijene i poštuju podjednako, tražimo da se na njegovo mjesto postavi osoba visokih moralnih načela, koja neće širiti mržnju i netrpeljivost prema neistomišljenicima i nezaštićenim manjinama nego imati civilizovane, otvorene, evropske poglede prema svim manjinama bez obzira na vjersku ili seksualnu opredjeljenost", piše u okviru online peticije.

Istakli su kako se nadaju da će nadležni organi procesuirati ispade otvorene mržnje i poziva na linč te konačno pokazati da žele evropsku BiH, a ne zaostalu, primitivnu, fašističku, seksističku, šovinističku tvorevinu u kojoj će religije određivati i nametati svoje, kako su naveli, srednjovjekovne načine razmišljanja i ponašanja.

Naime, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, na čijem čelu je Saudin Sivro, podržao je organizovanje mirne šetnje i manifestacije "Dani tradicionalne porodice" koja je održana danas, a on je bio i jedan od govornika.

"Raduje nas da se na miran i transparentan način promovira vrijednost porodice kao glavnog stuba društva. U današnje vrijeme kada su na ovim podnebljima zbog političke nestabilnosti i uslova života narušeni svi principi porodice, nema sumnje da je neophodno učiniti sve kako bi se ukazalo na tradicionalne vrijednosti porodice i na taj način svakog građanina podsjetiti i dati mu mogućnost da bira između onoga što je vrijednost i onoga ko misli drugačije", saopćeno je ranije iz Sindikata.