{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pokrenuta peticija da BiH potpiše Konvenciju UN-a o pravima invalidnih osoba

F
23.3.2008. u 09:34
0
0
Pokrenuta peticija da BiH potpiše Konvenciju UN-a o pravima invalidnih osoba
0
Pokrenuta peticija da BiH potpiše Konvenciju UN-a o pravima invalidnih osoba
Koalicija organizacija osoba s invaliditetom organizirat će u nedjelju 30. marta ispred sarajevske Katedrale za građane potpisivanje peticije kojom se želi ukazati na važnost potpisivanja UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i na činjenicu da Bosna i Hercegovina nije potpisnica tog dokumenta.
Haris Haverić, sekretar Saveza udruženja za pomoc osobama s mentalnom retardacijom FBiH "Sumero" za FENU je izrazio očekivanje da će navladine organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom utjecati na organe vlasti u BiH da potpišu UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom kojom te osobe dobijaju dostojanstvo, jednake mogućnosti i ravnopravan odnos u sredinama u kojima žive.
"Organizacije osoba s invaliditetom implementiraju kampanju "Konvencija da!" koja za cilj ima usvajanje UN Konvencije osoba s invaliditetom u BiH. Očekujemo od Vijeća ministara BiH da na nekoj od narednih sjednica donese odluku da se potpiše odnosno ratificira ta UN konvencija. To bi osobama s invaliditetom dalo šansu da budu ravnopravni i da učestvuju ravnopravno u izgradnji lokalnih zajednica u kojima žive, a organizacijama osoba s invaliditetom još jednu mogućnost da se bore za prava svojih korisnika ne samo na lokalnom nivou", kazao je on.

Dodao je da bi peticija trebalo 1. aprila da bude uručena predsjedavajućem VM BiH Nikoli Špiriću.

Haverić je istaknuo da se u petak i zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan svojim potpisom peticije uključio u kampanju “Konvencija da!”.

Generalna skupština UN-a usvojila je 3. decembra 2006. godine Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom koju je dosad potpisalo 125 zemalja, dok je ratifikovalo 18 zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: