BiH
121

Pokrenuta kampanja "Nema opravdanja - daruj krv"

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH, Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi KS-a i Crveni križ KS-a provode kampanju "Nema opravdanja - daruj krv", a cilj je podizanje svijesti o značaju darivanja krvi.

Glasnogovornica kampanje Amina Kurtagić istaknula je danas važnost informiranja javnosti o značaju darivanja krvi kao lijeka koji se svakodnevno primjenjuje u medicini, kao i važnost razvoja davalaštva bez kojeg krv ne bi mogla biti dostupna za liječenje pacijenata.

Mišljenja je da se o značaju darivanja krvi treba govoriti tokom cijele godine, a ne samo 14. juna kada se obilježava Međunarodni dan davalaca.

Najavila je da će u okviru spomenute kampanje od 8. do 13. juna biti održane terenske akcije darivanja krvi na više lokacija u KS-u. Za 15. juni planirana je svečana akademija na koju su pozvani nosioci raznih nivoa vlasti, a bit će dodijeljene zahvalnice partnerima i volonterima koji su pružili pomoć i podršku kampanji te prikazan film "Put jedne doze krvi".

Tokom kampanje dijelit će se promotivni materijal, a u kinu Cinema City već se emitira promotivni videospot.

Maida Šalaga Baždar iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH kaže da ta ustanova ima dovoljne količine krvi, te naglašava da se akcije darivanja krvi konstantno održavaju.

Navodi da je tokom ljeta najmanje davalaca krvi, što daje dodatni značaj ovoj kampanji. Istaknula je važnost odziva mladih čime se kod njih razvija svijest o važnosti darivanja krvi.

Darivanje krvi je dobrovoljno, besplatno i anonimno. Taj proces traje kratko, a darivalac može biti svaka zdrava odrasla osoba.