"Zdravlje je zakon"
65

Pokrenuta kampanja kojom se podržava ograničavanje pušenja cigareta u FBiH

B. R.
Pokrenuta kampanja Zdravlje je zakon (Foto: PROI)
Pokrenuta kampanja Zdravlje je zakon (Foto: PROI)
Udruženje Progresivni razvoj organizacija i individua (PROI) Sarajevo je podržalo usvajanje zakona kojim se u Federaciji Bosne i Hercegovine planira znatno ograničiti konzumacija cigareta, prije svega u javnom prostoru. U znak podrške, pokrenuli su i kampanju.

Kako su saopćili, pokrenuta je kampanja #ZdravljeJeZakon koja ima za cilj da predstavnike zakonodavne vlasti i širu javnost upozna s važnošću usvajanja Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje na nivou FBiH, i tako osigura podršku unapređenju zdravlja stanovništva.

Napomenuli su da je navedeni zakon uvršten na dnevni red 22. redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja će se održati 26. maja 2021.

Kako su naveli, kampanji se već pridružuju brojni građani, kako pojedinci, tako i organizacije. Obrazložili su zašto su podržali eventualno usvajanje ovog zakona. 

"Usvajanjem ovog zakona doprinijeti će se smanjenju prevalence pušenja, što će rezultirati manjim zdravstvenim troškovima i smanjenju budžetskih rashoda za bolesti uzrokovane pušenjem. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), usvajanjem novog zakona moglo bi se dugoročno izbjeći skoro 149.000 smrtnih slučajeva, a prevalenca pušenja bi se smanjila za 25 posto u roku od pet godina u FBiH", istakli su u Inicijativi "Smeta mi".

U PROI-u smatraju da propise koji su predviđeni prijedlogom zakona podržava većina stanovništva FBiH, kako nepušača, tako i pušača. Za prethodno konstatovano pozivaju se na podatke Ekonomskog instituta u Sarajevu.

"Istraživanje koje je proveo Ekonomski institut u Sarajevu uz podršku Udruženja PROI u pet gradova FBiH, pokazalo je da više od 70 posto građana, među kojima su i pušači i nepušači podržava zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima i radnim mjestima", ukazali su. 

U kampanji mogu učestvovati, kako su naglasili, svi građani Bosne i Hercegovine tako što će objaviti kratki video ili fotografiju na društvenim mrežama uz hashtag #ZdravljeJeZakon.

Pozvali su pojedince, mreže, organizacije civilnog društva i institucije da na svojim profilima na društvenim mrežama upute podršku Zakonu putem pisanih ili videoporuka, naglašavajući, kako su naveli, važnost usvajanja ovih politika čim prije. 

Kampanja #ZdravljeJeZakon počela je 18. maja i trajat će sedam dana, a, kako bi dosegla što veći broj učesnika, pozivaju sve građane da se što prije uključe u zagovaranje za usvajanje zakona i pozovu svoje prijatelje i članove porodica da se pridruže, saopćili su iz PROI-ja.