{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pokrenuta kampanja "Brže, bolje, više... stipendije"

F
FENA
10.10.2008. u 11:51
0
2
Pokrenuta kampanja "Brže, bolje, više... stipendije"
0
Pokrenuta kampanja "Brže, bolje, više... stipendije"
Centri civilnih inicijativa (CCI), uz podršku federalne ministrice nauke i obrazovanja Melihe Alić, pokrenuli su danas kampanju "Brže, bolje, više... stipendije", čiji je cilj unaprijediti politike stipendiranja učenika i studenata u BiH.
Predstavnik CCI-ja Adis Arapović izjavio je novinarima na promociji projekta pred Ekonomskim fakultetom u Sarajevu da je kampanja pokrenuta nakon višemjesečne analize politike stipendiranja u BiH, u kojoj je CCI došao do niza interesantnih podataka.

"Neki rezultati su veoma poražavajući. Na primjer, samo oko 0,2 posto ukupnih budžetskih sredstava u BiH se izdvaja za politike stipendiranja, odnosno oko 14 miliona KM", kazao je on.

S druge strane, naveo je Arapović, od oko 300.000 studenata i učenika u BiH, tek svaki 25. dobija stipendiju.

U analizi CCI-a date su i preporuke svim nadležnim institucijama. Jedna od njih je da se u budžetima obavezno izvrši kvantitativno i kvalitativno povećanje stipendija, da se uvedu jasni kriteriji, pri čemu bi prednost trebalo da imaju socijalni status i uspjeh studenata i učenika, te da se procedure za dobijanje stipendija pojednostave da ne bude plaćanja prilikom apliciranja i da učenici i studenti koji to zavređuju na kraju dobiju stipendiju.

Arapović je istakno da u BiH ima općina koje uopće ne izdvajaju za stipendije, da je velika razlika između pojedinih kantona u FBiH te da je ogromna razlika između ministarstava na nivou entiteta.

"Ukupna izdvajanja u BiH nisu ravnomjerno raspoređena i naša je želja da se u ovom periodu, kada se planiraju budžeti za 2009. godinu, uputimo poruku učenicima, studentima i njihovim asocijacijama, koje su najletargičnije u cijeloj ovoj priči, te nadležnim institucijama da se pozabave politikama stipendija i u budžetima za narednu godinu ovaj problem bude ozbiljno tretiran", kazao je on, dodajući kako zbog lošeg socijalnog statusa i loše politike stipendiranja imamo veoma nizak stepen svršenih srednjoškolaca, a posebno upisanih na fakultete.

Prema podacima CCI-a dobijenim službenim kanalima, Srednjebosanski kanton izdvaja nula KM za stipendije, pet od 10 kantona nisu dostavili podatke, a pozitivan primjer je Zeničko-dobojski kanton koji ima izdvajanja od oko milion KM godišnje za politike stipendiranja.

Na nivou entiteta situacija je drastično različita. Ukupna izdvajanja u RS-u su oko devet miliona KM, a u FBiH zbir svih izdvajanja od općina, preko kantona do federalnog nivoa iznosi oko 4,5 miliona KM.

"Ovo je jedna veoma nepoštena situacija po studente. Ono što se na kraju može desiti je da dođe do vještačke migracije jer nemamo adekvatne i jedinstvene politike stipendiranja", rekao je Arapović.

Naveo je da neke općine, poput Bijeljine, Tešnja, Viteza i Istočnog Novog Sarajeva, imaju veoma dobre politike stipendiranja i trebalo bi da budu primjer i drugima kako treba raditi. Međutim, neke općine nemaju nikakve politike stipendiranja, osim povremenih ad hoc odluka, najčešće u izbornim godinama.

Ministrica Alić je dala punu podršku ovom projektu CCI-a, ali je priznala da je i njeno ministarstvo pomalo krivo jer nije dalo adekvatnije podatke CCI-u za ovu analizu. Kazala je kako je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dalo samo podatke o 100.000 KM za stipendiranje studenata.

"Međutim, mi smo dali za socijalno ugrožene kategorije studenata oko 600.000 KM i za talentiranje učenike oko 60.000 KM", rekla je Alić.

Ovi podaci se odnose na prošlu godinu, a u Ministarstvu su smatrali da je i to nedovoljno te je osnovan Fond za studentske zajmove. U tom Fondu sada ima dva miliona KM i Alić smatra da je to izuzetan korak naprijed u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke.

"Već smo se na neki način priključili ovoj akciji i smatramo da ona treba da se još bolje, brže i kvalitetnije podržava", kazala je ona.

Ministrica Alić je pozvala sve koji su ustavno nadležni, prije svega kantone, da se priključe ovoj akciji, jer se mora dati mnogo veći značaj talentiranim učenicima i studentima.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ove godine za razne kategorije učenika i studenata izdvaja oko 1,1 milion KM, a ministrica kaže da je obaveza ovog društva da potpomogne učenike i studente kako bi ostali u BiH, "jer jedino što kvalitetno imamo i što možemo s ponosom da istaknemo jesu mladi ljudi".

Najavila je da će ovo ministarstvo pokušati da se izbori za više sredstava, ali je pozvala i studente da se javljaju na konkurse i oglase, jer je prilikom raspisivanja konkursa za najbolje studente za 100 stipendija bilo samo 65 prijava.

Sljedeći konkurs Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za kreditiranje 500 studenata sa 250 KM mjesečno bit će otvoren 15. oktobra i ministrica Alić je pozvala studente da se jave na njega.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: