BiH
0

Pokrenuta istraga protiv nekolicine bh. zvaničnika

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH objavilo je jučer informaciju o pokretanju istrage protiv određenog broja zvaničnika bh. političkog i javnog života za koje se sumnja da su tokom agresije na BiH bez osnova odobravali državljanstva za strane državljane, pretežno osobe iz arapskih zemalja.

"Ustanovljeno je da su neka od dodijeljenih državljanstava, izdatih u periodu od 1992. do 1995., izdata protuzakonito. Sada tražimo elemente krivične odgovornosti. Istražujemo odgovornost osoba koje su u to vrijeme radile u relevantnim institucijama u periodu kada su ta sporna državljanstva izdata“, kazao je za AFP Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

U cilju provođenja istrage formirana je i posebna komisija koja će istražiti i utvrditi odgovornost bh. zvaničnika. Sporna su državljanstva izdata osobama iz arapskih zemalja za koje se vjeruje da su učestvovali u ratu u BiH boreći se u redovima mudžahedina.

Nakon terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama u septembru 2001. godine, BiH našla se pod pritiskom zbog činjenice da su tokom rata dodijeljena brojna državljanstva osobama za koje se vjeruje da bi mogli biti u vezi sa terorističkim organizacijama.