Naše društvo
188

Pokrenuta inicijativa za ukidanje plaćanja markica za zdravstvenu zaštitu u HNK

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Mreža Naše društvo predat će Vladi HNK i nadležnim institucijama inicijativu o ukidanju plaćanja participacije u zdravstvenoj zaštiti. Na današnoj konferenciji za medije predočeni su razlozi za ovakvu inicijativu, a oni se uglavnom odnose na netransparentno trošenje sredstava.

Marin Bago iz Organizacije Futura kazao je kako su zakoni dobri, ali se ne provode. Incijativa o ukidanju plaćanja participacije za zdravstvenu zaštitu upućena je na kantonalnom nivou jer, kako kažu, novca ima dovoljno, a niko ne kontroliše kako se troši.

"Novac se samo prebacuje zdavstvenim institucijama bez uvida u obim, vrstu i kvalitet usluge, a zakon nalaže baš suprotno. Prema Zakonu o pristupu informacijama, tražili smo sve vrste ugovora koje zdravstvene instucije sklapaju u vezi s trošenjem sredstava, a ni nakon tri mjeseca nam ništa nije dostavljeno. Takve informacije u Distriktu Brčko su javno objavljene na internetu", kazao je Bago.

Inicijativa je pokrenuta na osnovu revizorskih izvještaja zdravstvenih institucija i Zavoda za zdravstveno osiguranje, koje su uradile nadležne institucije.

Husein Oručević iz OKC Abrašević pročitao je tvrdnje resornog kantonalnog ministra Gorana Opsenice s jedne konferencije za medije iz marta ove godine. Oručević je kazao kako mreža Naše društvo potpisuje ono što je tada kritički o zdravstvenom sistemu kazivao ministar te traži iste odgovore.

S konferencije za medije otišao je poziv i svim drugim institucijama i pojedincima u HNK da se pridruže ovoj inicijativi.