Postoje prioriteti
324

Pokrenuta inicijativa za rezervni sastav policije u Zeničko-dobojskom kantonu

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona uskoro bi moglo dobiti rezervni sastav policije. Inicijativu za rezervni sastav policije uputila je Komisija za nadzor rada policije ZDK, a o njoj će se razmatrati u narednim sjednicama Skupštine ZDK.

Zbog aktualne situacije u Bosni i Hercegovini, Komisija za nadzor rada policije ZDK odlučila je Skupštini ZDK uputiti inicijativu za osnivanje rezervnog sastava MUP-a ZDK. Kontaktirali smo policijskog komesara MUP-a ZDK Semira Šuta te pitali da li MUP ZDK ima dovoljan broj aktivnih policijskih službenika i kakvi su planovi za rezervni sastav.

"MUP ZDK je pokrenuo proceduru prijema novih stotinu službenika što znači da prioritetno radimo na popunjavanju redovnog sastava policije budući da nam trenutno nedostaje 160 policijskih službenika. Prijem u aktivni sastav policije je najbitnije za Upravu policije MUP-a ZDK. Što se tiče inicijative, naglašavamo da ćemo pratiti i koordinirano nastupati s drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini te da ćemo odlučno realizovati sve odluke Skupštine ZDK kada je u pitanju rezervni sastav policije", kazao je Šut.

U izjavama za medije ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dario Pekić je kazao da je zbog trenutnih dešavanja u državi inicijativa o formiranju rezervnog sastava policije očekivana i normalna te da će o tome odluku donijeti Skupština ZDK, nakon čega će biti poduzete dalje aktivnosti.