Skupština ZDK razmatra
12

Pokrenuta inicijativa za osnivanje javnog preduzeća "Park prirode Tajan"

M. N.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Zastupnik u Skupštini ZDK Rifat Delić podnio je inicijativu za osnivanje kantonalnog preduzeća "Park prirode Tajan", koja će biti razmatrana na sjednici 29. oktobra.

Kako je naveo, Tajan je u kategoriji 3. zaštićeno područje od kantonalnog značaja, a prema članu 151. Zakona o zaštiti prirode FBiH pripisano je da tim područjima upravljaju javna preduzeća ili ustanove.

U istoj inicijativi traže se izmjene i dopune Zakona o proglašenju Spomenika prirode "Tajan".

"Vlada ZDK nije osnovala javno preduzeće za upravljanje parom prirode Tajan, nego je isto povjerila ŠPD-u ZDK. U Zakonu o spomeniko prirode Tajan navode se brojni ciljevi i 11 osnovnih vrijednosti, ali realna funkcija ovog parka u dosadašnjem postojanju je samo lov, dok su ostale vrijednosti i funkcije apsolutno zanemarene. Upravljanje zaštićenim područjima provodi se na osnovu plana upravljanja koji donosi Vlada ZDK na period od 10 godina, prvih 10 godina je isteklo i gazdovanje javnog preduzeća ŠPD očito nije dalo željene i očekivane rezultate. Evidentan je i sukob nadležnosti, jer se isprepliću utjecaji dva ministarstva - Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koje upravlja Parkom prirode i Ministarstvo za promet, komunikacije i zaštitu okoliša koje je kreiralo zakon za upravljanje istim", navodi se u inicijativi.

Ističe kako je potrebno hitno donijeti novi plan upravljanja, nove ciljeve i vizije razvoja parka Tajan te da je vrijeme da se osnuje javno preduzeće koje će upravljati njim.

Park prirode Tajan jedna je od atraktivnijih turističkih lokacija u Bosni i Hercegovini, a smješten je na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Zenica. Svake godine sve veći broj turista posjeti područje parka i uživa u netaknutoj prirodi.

Područje Parka prirode Tajan s najvećom nadmorskom visinom od 1.297 metara bogato je kanjonima, prirodnim kamenim mostovima s pećinama, jezerima, speleološkim objektima i endemskim biljkama i životinjama