Neprilagođen prijevoz
201

Pokrenuta inicijativa za izmjenu zakona kako bi Sarajevo dobilo taksi za osobe s invaliditetom

Piše: M. N.
Taksi prijevoz za osobe s invaliditetom u Banjoj Luci
Taksi prijevoz za osobe s invaliditetom u Banjoj Luci
Ministarstvo saobraćaja KS pokrenulo je inicijativu prema Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija za dopunu Zakona o cestovnom prijevozu FBiH sa dva pravilnika čime bi se omogućilo taksi prijevoznicima da registruju svoja vozila namijenjena za prijevoz osoba s invaliditetom.

Odgovarajući na inicijativu zastupnice Skupštine KS Vildane Bešlije, iz nadležnog ministarstva je rečeno kako je najprije potrebno izmijeniti zakon na nivou FBiH, kao i dopunu Pravilnika o tehničko-eksploatacionim uslovima za vozila kojima se obavljaju pojedine vrste prijevoza i Pravilnika o licenci za obavljanje javnog prijevoza u cestovnom saobraćaju.

Klix.ba je prošle godine pisao o tome kako Banja Luka već dvije godine ima taksi službu za prijevoz osoba s invaliditetom, a Sarajevo nema, niti je javni gradski prijevoz u glavnom gradu BiH prilagođen osobama s invaliditetom. Ove osobe su kazale kako su im takva vozila potrebna i da im je kretanje, ukoliko nemaju vlastito vozilo, uveliko otežano.

Prema sadašnjim zakonima i pravilnicima, javni prijevoz u drumskom prijevozu se može obavljati isključivo u autobusima i putničkim automobilom (1+4) kada je riječ o taksi prijevozu. Naglašeno je da to vozilo mora imati 4 vrata, oblik karoserije limuzina ili karavan i ne može imati priključno vozilo.