{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pokrenut projekt „Zaštićena šumska i planinska područja“

F
11.5.2009. u 17:06
0
0
Pokrenut projekt „Zaštićena šumska i planinska područja“
0
Pokrenut projekt „Zaštićena šumska i planinska područja“
Ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg sa suradnicima i predstavnici Svjetske banke razgovarali su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu o podršci ove svjetske finansijske institucije projektima koje resorno federalno ministarstvo provodi u proširenju zaštićenih prirodnih područja i implementaciji projekta "Zaštićena šumska i planinska područja".
Delegaciju njegovih sagovornika iz Svjetske banke predvodile su Jessica Mott, glavna menadžerica za projekt „Zaštićena šumska i planinska područja“ i Nandita Jain, glavna konsultantica Svjetske banke za zaštićena područja.

Ministar Herceg ih je izvijestio o aktivnostima resornog ministarstva te učinjenim velikim koracima na području zakonodavne osnove i izrade strateških planskih dokumenta koji uređuju ovu oblast.

Pomoć Svjetske banke je od ključnog značaja za uspostavu i reguliranje institucionalnog upravljanja zaštićenim dijelovima prirode te stvaranje sustava koji će garantirati održivi razvoj ovih područja. Uz razvoj sistema upravljanja zaštićenim prirodnim vrijednostima, potrebno je raditi na promociji eko i etno turizma kao dodatnog oblika upravljanja koji treba amortizirati eventualno umanjenje eksploatacije prirodnih vrijednosti s terena koji će biti obuhvaćeni sistemom zaštite (drvne mase, mineralnih sirovina i eksploatacije vodnih potencijala).

Novi sistem zaštite prirodnih vrijednosti koji se gradi trebao bi po EU normama obuhvatiti oko 10 do15 posto ukupnih površina u Federaciji BiH.

Predstavnica Svjetske banke Jessica Mott, impresionirana prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, iskazala je bezrezervnu podršku načinu i vođenju politike zaštite prirode koju sistemski izmjenama zakona i izradom strategije i master planova provodi Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Implementacijom ovoga projekta stvorit će se i materijalna osnova za izradu nužnih dodatnih planskih dokumenata koji će uz organizacijski značaj doprinijeti jačanju svijesti o potrebi zaštite prirode, saopćeno je iz ureda ministra Hercega.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: