BiH
0

Pokrenut postupak izdavanja prekršajnih naloga za 15 političkih stranaka

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je u toku i nakon izborne kampanje poduzela niz aktivnosti koje su se odnosile na uklanjanje bespravno postavljenih plakata političkih stranaka, te je pokrenula postupak izdavanja prekršajnih naloga za 15 političkih stranaka.

U saopćenju za javnost Službe za informisanje KS podsjeća se da kantonalni komunalni inspektor vrši nadzor, između ostalog, i u segmentu održavanja čistoće na javnim površinama.

Zakonom o komunalnoj čistoći određene su površine koje se smatraju javnim površinama u kantonu, te je utvrđena zabrana "prljanja, šaranja, oštećivanja i zagađivanja zgrada, javnih vodovodnih, telefonskih, sanitarnih i drugih uređaja i njihovih dijelova, blaćenja izloga i fasada prilikom pranja ulica, ljepljenje plakata bez dozvole i izvan mjesta određenih za tu svrhu".

Zakonom o komunalnoj čistoći utvrđena je visina novčane kazne za učinioce prekršaja u iznosu od 500 do 3.000 KM, a za odgovorno lice od 200 do 700 KM.

U skladu s tim odredbama kantonalna komunalna inspekcija je zbog postavljanja plakata političkih stranaka na javne površine (stupovi javne rasvjete, kontaktna tramvajska mreža, uređene zelene površine i stabla, i druga mjesta) suprotno zakonu, do sada pokrenula postupak izdavanja prekršajnih naloga za 15 političkih stranaka.

Prekršajnim nalozima su obuhvaćeni prekršaji učinjeni na teritoriji svih devet kantonalnih općina.

Pored izdatih prekršajnih naloga, donesena su rješenja kojima je naređeno uklanjanje bespravno postavljanih plakata.

Protiv svih političkih stranaka koje ne postupe po tom rješenju, prema Zakonu o inspekcijama u FBiH bit će izdati prekršajni nalozi zbog neizvršenja rješenja u skladu s navedenim zakonom, kojim je predviđena novčana kazna u visini od 1.000 do 10.000 KM za pravno lice i 200 KM do 500 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

S obzirom na to da je utvrđeno da pojedine stranke nisu postupile po rješenju koje je postalo izvršno danom uručenja, a obzirom da žalba ne odlaže njegovo izvršenje, doneseni su zaključci o dozvoli izvršenja rješenja prinudnim putem.

Rok za izvršenje zaključaka je odmah, a najkasnije dva dana od prijema.

Troškovi izvršenja rješenja (skidanje bespravno postavljenih plakata) idu na teret političke stranke, koja je počinila prekršaj.

Pored navedenog, komunalna inspekcija je uputila upozorenje komunalnim preduzećima da su dužna pristupiti uklanjanju bespravno postavljenih plakata u okviru svojih obaveza utvrđenih Zakonom o komunalnoj djelatnosti.

Upozorenja su upućena KJKP "Park" koje je obavezno da se stara o održavanju javnih zelenih površina, kao i KJKP "Gras" koje je dužno da poduzima mjere u cilju održavanja kontaktne mreže tramvaja i trolejbusa i pripadajućih površina.

U protivnom će protiv tih institucija biti poduzete mjere predviđene zakonom.