Vatikan
0

Pokrenut postupak beatifikacije pet časnih sestara iz BiH

SRNA
Papa Benedikt Šesnaesti pokrenuo je postupak beatifikacije pet časnih sestara iz BiH koje su zbog svoje vjere ubijene 1941. godine, saopšteno je iz Vatikana.

Papa Benedikt potpisao je dekret kojim se priznaje mučeništvo pet časnih sestara koje su ubijene "zbog mržnje prema vjeri" u decembru 1941. godine u BiH.

Pet žena su Maria Giulia (Kata Ivanišević), Maria Bernadetta (Terezija Banja), Maria Krizina (Giuseppa Bojanc), Maria Antonia (Giuseppa Fabjan) i Maria Berchmana (Carolina Anna Leidenix), navodi se u saopštenju. 

Papa je, takođe, priznao čudo koje se pripisuje Italijanu Giuseppeu Toniolou, poznatom sociologu i ekonomisti koji je radio u katoličkim sindikatima koji su bili osnova za prvi Demohrišćanski pokret. Toniolo je umro 1918. godine.

Papa je priznao neobjašnjivu moć izliječenja Antoniji Mariji Verni, osnivaču sestara milosrdnih pri grupi Bezgrešnog začeća u gradu Ivreau, na sjeveru Italije, koja je umrla 1838. godine.

Priznanje mučeništva ili čuda je posljednji korak prije beatifikacije ili proglašenja blaženim, koji je opet posljednja instanca pred kanonizaciju ili proglašenje svecem u Katoličkoj crkvi.

Papa je najavio beatifikaciju svog prethodnika Ivana Pavla Drugog 1. maja nakon što je priznao čudo koje se pripisuje pokojnom papi.