"Ruku na srce"
226

Pokrenut kurs njemačkog jezika za djecu iz porodica u stanju socijalne potrebe

I. P.
Od februara 2020. godine, Udruženje "Ruku na srce" i Goethe Institut pokrenuli su kurs njemačkog jezika za djecu iz porodica u stanju socijalne potrebe.

Jednom sedmično u prostorijama Homework Hub-a mališani iz Udruženja "Ruku na srce" imaju priliku učiti i usavršavati njemački jezik uz pomoć nastavnika Goethe Instituta.

"Ideja o saradnji sa Udruženjem 'Ruku na srce' pojavila se za vrijeme novogodišnjih praznika, te se otvorila mogućnost za zajednički rad na neformalnom obrazovanju mališana iz Udruženja. Goethe Institut smatra da ovom saradnjom podstiče višejezičnost i tako onima koji će pohađati kurs njemačkog jezika daje podršku u nastavku školovanja, ali i pozicioniranju na tržištu rada u budućnosti“, rekao je ovom prilikom Mirza Kovačević, Koordinator za kooperaciju u obrazovanju Goethe Instituta.

Udruženje "Ruku na srce" i Goethe Institut nastavit će udruživati snage i zajedničkim naporima stvarati dodatnu šansu novim generacijama za uspjeh i pružiti im mogućnost za kvalitetniju budućnost u Bosni i Hercegovini.

"Nama mnogo znači ova saradnja jer od ove godine u fokus našeg djelovanja stavljamo upravo neformalno obrazovanje naših mališana. Veoma smo zahvalni Goethe Institutu na podršci koju nam pružaju kroz ovaj projekat i sigurni smo da će se ova saradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo, a sve sa ciljem humanosti", rekao je Adnan Lukač, volonter Udruženja "Ruku na srce".

"Želja Instituta je da se pozicionira u sferi društvene odgovornosti i da radi na izgradnja svijesti o važnim društvenim pitanjima i svakodnevnici. Veliku pažnju dajemo promociji ekologije i humanitarnih akcija, a ako su oni usmjereni ka obrazovanju kao što je ovaj, onda je naša misija zasigurno ispunjena", dodao je Mirza Kovačević.