{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pokrenut disciplinski postupak protiv sudije Općinskog suda u Zenici

F
7.9.2007. u 11:25
0
0
Pokrenut disciplinski postupak protiv sudije Općinskog suda u Zenici
0
Pokrenut disciplinski postupak protiv sudije Općinskog suda u Zenici
Ured disciplinskog tužitelja (UDT) pri Viskom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV BiH)podnio je disciplinsku tužbu protiv sudije Općinskog suda u Zenici Stanka Blagića (tuženi) zbog navodnog kršenja službenih dužnosti, saopćeno je iz VSTV-a BiH.
Pokretanje disciplinskog postupka ne znači da je time utvrđena i disciplinska odgovornost tuženog.

Disciplinski postupak je pokrenut zbog navoda da je tuženi u augustu 2005. godine samoinicijativno i neovlašteno dostavio spis predmeta broj K-378/05 Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom za ocjenu suglasnosti odredbi Zakona o kaznenom postupku Federacije BiH s Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i njenim protokolima, čime je uzrokovao nepotrebno odugovlačenje kaznenog postupka u ovom predmetu.

Tuženi se navodno obratio i Vrhovnom sudu Federacije BiH s prijedlogom za davanje mišljenja o kaznenom predmetu koji je bio u toku.

U tužbi se navodi da je ovim postupcima tuženi počinio disciplinski prekršaj ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet sudstva.

Tokom rasprave u ovom predmetu, koja će biti održana pred Prvostepenom disciplinskom komisijom stranke mogu predlagati i izvoditi dokaze uključujući ispitivanje svjedoka.

Tuženi ima pravo angažirati jednog ili više punomoćnika koji ga mogu zastupati u ovom predmetu.

Tuženi može dostaviti odgovor na disciplinsku tužbu u roku od 15 dana od dana primitka disciplinske tužbe.

Nakon isteka roka za dostavljanje odgovora nastavit će se procedura u ovom disciplinskom predmetu, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: