BiH
0

Pokrenut disciplinski postupak protiv predsjednice Općinskog suda u Čapljini

FENA
Ured disciplinskog tužitelja (UDT) podnio je disciplinsku tužbu protiv Gordane Buntić, predsjednice Općinskog suda u Čapljini, u kojoj se navodi da je tužena svojim postupcima počinila pet disciplinskih prekršaja, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

Disciplinski postupak je pokrenut zbog navoda da je tužena davala lažne, obmanjive ili nepotpune informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim stvarima koje su u nadležnosti Vijeća; koristila dužnosti sutkinje kako bi pribavila neopravdane koristi za sebe ili druge osobe; neopravdano kasnila u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sutkinje; miješala se u postupanje sudaca ili tužitelja s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti a svojim ponašanjem ozbiljno kršila službene dužnosti ili dovela u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet sudstva.

U saopćenju VSTV-a BiH je navod da je tužena 6.januara 2003. godine u svojstvu sutkinje Općinskog suda u Neumu i kandidata za upražnjena mjesta u sudovima i tužiteljstvima, Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću FBiH podnijela prijavu za određena radna mjesta, koja sadrži obmanjivu i nepotpunu informaciju, iako je bila propisno upozorena da može biti razriješena sa sudačke ili tužiteljske funkcije ukoliko se utvrdi da je neki od dostavljenih podataka netačan ili navodi na pogrešno zaključivanje.

Nadalje, navodi se i to da je 31. januara 2007. godine u svojstvu predsjednice Općinskog suda u Čapljini dala na besplatno korištenje dio uredskog namještaja tog suda odvjetniku iz Čapljine, a u periodu od 1. marta 2004. do 1. septembra 2005. u svojstvu postupajuće sutkinje neopravdano kasnila u izvršavanju sudačkih dužnosti u kaznenom predmetu.

Tužena Gordana Buntić se 30.decembra 2005. u svojstvu predsjednice Općinskog suda u Čapljini umiješala u postupanje postupajuće sutkinje, s namjerom opstruiranja zaključka o izvršenju Suda od 15.decembra te godine time što je sudskim izvršiteljima usmeno zabranila odlazak na mjesto događaja i okončanje izvršne radnje određene istim zaključkom.

Kao predsjednica Općinskog suda u Čapljini i član postupajućeg sudskog vijeća u određenom kaznenom predmetu ona je 2. decembra 2005. ozbiljno prekršila svoje predsjedničke dužnosti i umiješala se u postupanje postupajućeg suca, s namjerom potcjenjivanja njegovih aktivnosti. Radi se o tome da je navodno bez znanja tog suca i valjanog zakonskog osnova odobrila drugom sucu postupanje u tom kaznenom predmetu.

Na teret tuženoj je i to da je u periodu od 22. novembra 2005. do dana podnošenja disciplinske tužbe propustila, u svojstvu predsjednice Općinskog suda u Čapljini, pokrenuti disciplinski postupak protiv odgovornog namještenika pisarne Suda, koji je propustio kalendirani spis tog suda dostaviti u rad postupajućem sucu, iako se radilo o žurnom predmetu od kojeg je ovisila obustava izvršenja zatvorske kazne osuđenoj osobi.

Navodi se i to da je 29. decembra 2006. u svojstvu predsjednice Općinskog suda u Čapljini primila, bez javnog natječaja, u radni odnos svoju rođaku na radno mjesto „pripravnik - dipl. pravnik”, a da je 18. januara 2007. bez zahtjeva za izuzeće postupajućeg suca tri kaznena predmeta tog suda presignirala u rad drugom sucu.

VSTV BiH naglašava da pokretanje disciplinskog postupka ne znači da je time utvrđena i disciplinska odgovornost tužene.

Rasprava u ovom predmetu će biti održana pred prvostepenom disciplinskom komisijom.