BiH
110

Pokrenut digitalno-medijski projekat Vidiovo

Klix.ba
Vidiovo je novi medijski projekat iz Networksa koji postavlja krucijalna pitanja i istražuje drugačije priče. Svoj rad su najavili prvim videom u kojem tematiziraju gužve u saobraćaju koje se svakog petka dešavaju u Sarajevu.

Koliko vama treba petkom do kuće i kako riješiti taj problem, samo su neka od pitanja koja postavljaju.

U predstavljanju projekta stoji da je Vidiovo potpuno novi medijski poduhvat koji ima za cilj promijeniti ne samo shvatanje medija i novinarstva kao katalizatore za veće društvene promjene, nego i u potpunosti promijeniti navike čitatelja, gledalaca i javnosti nabolje.

Stopama nekolicine sličnih međunarodnih digitalno-medijskih projekata, Vidiovo se pokreće kao odgovor na neke od gorućih prepreka s kojima se suočava balkansko medijsko okruženje, kao što su transparentnost, nepristrasnost, finansijska nezavisnost, brzina, kredibilnost, politička ostrašćenost i provjerljivost. Vjerovatno najvažnija karakteristika kojom se Vidiovo može pohvaliti jeste to što će sadržaj biti isključivo u video formatu i biti distribuiran putem društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter, Instagram i YouTube, time automatski orijentirajući se svim mogućim generacijama, sa posebnim osvrtom na mlade u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i drugim zemljama regije, navodi se u saopćenju.

Dodaju i da je njihov prvi video samo jedna verzija načina novinarstva kojeg će praktikovati i pitanja kojih će se doticati.

"S obzirom da je gužva i nedostatak prikladne infrastrukture goruće pitanje u Sarajevu danas, odlučili smo se pokrenuti prvi diskurs o ovom pitanju, sa videom koji ujedno pokazuje grandioznost našeg glavnog grada", poručuju iz Vidiovo uz poruke #vidiovo #vidiviše #širidalje.