Učenici uživali
13

Poklon Ambasade Švicarske: U Goraždu prikazana nova verzija filma "Heidi"

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer posjetila je BPK Goražde gdje se susrela s premijerom Emirom Okovićem i ministrima, ali u fokusu posjete bilo je druženje sa učenicima osnovnih škola ovog kantona.

Švicarska ambasada je priredila svojevrstan poklon za učenike četvrtih i petih razreda koji su u sali Centra za kulturu imali priliku pogledati novu filmsku verziju klasika dječije književnosti "Heidi" autorice Johanne Spyri, koja još uvijek osvaja srca svih generacija iako je prošlo više od 135 godina od objavljivanja izvornih djela "Heidine godine učenja i putovanja" i "Heidi koristi ono što je naučila".

Nova filmska verzija priče o djevojčici sa švicarskih Alpa, koja je prevedena na više od 60 jezika i spada među najviše prevođena i najbolje prodavana djela na svijetu, donosi savremen pristup i modernu produkciju. Riječ o filmu za "današnja vremena" s obzirom da je jedno od najpoznatijih djela švicarske literature do sada adaptirano u razne televizijske serije i filmove.

Ambasadorica Rauber Saxer družila se s učenicima iz Goražda, ali i učenicima iz Vitkovića, Ilovače i Ustikoline za koje je Ambasada Švicarske obezbjedila prijevoz kako bi mogli pogledati film.

Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švicarske u BiH (Foto: Klix.ba)
Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švicarske u BiH (Foto: Klix.ba)

"Film prikazujemo u različitim gradovima BiH i vidjeli smo da on izaziva radost i sreću kod brojne djece. Veoma sam zadovoljna dolaskom i boravkom u Goraždu. Ovo je prelijep grad s prelijepim krajolicima, a djeca su izvanredna. Imala sam razgovor i s premijerom kantona i moram da kažem da s ovim kantonom imamo vrlo plodnu i uspješnu saradnju koja će se sigurno nastaviti", kazala je ambasadorica Švicarske koja se s pozornice u Velikoj sali Centra za kulturu osnovcima obratila na bosanskom jeziku.

Nakon projekcija u Bihaću i Goraždu "Heidi" će se predstaviti i publici u Tuzli, Mostaru, Čapljini, Banjoj Luci, Prijedoru i Sarajevu.

Ambasadorica je posjetila i pogone kompanije Bekto Precisa i istakla je kao pozitivan primjer pronalska rješenja za realizaciju projekata koji za cilj imaju smanjenje nezaposlenosti. Najavila je i skoru prezentaciju četvorogodišnjeg plana Vlade Švicarske s budžetskim fondovima i oblastima u kojima će se dati podrška projektima nadležnih vlasti u BiH, a tu će, istakla je, svakako biti prilike i za BPK Goražde.