|

Pokazna vježba u KCUS-u: Spašavali pacijente i osoblje iz zgrade "u plamenu"

Pokazna vježba u KCUS-u: Spašavali pacijente i osoblje iz zgrade "u plamenu"
151
Piše: M. N.
11.12.2014. u 16:24
18
komentara
151

dijeljenja
1/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
8/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
9/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
10/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
11/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
12/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
13/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
14/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
15/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
16/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
17/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
18/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
19/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
20/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
21/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
22/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
23/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
24/24 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Uposlenici Unutrašnje službe zaštite imovine i lica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) te članovi Kluba spasavalaca 2000 i vatrogasci DVD Vratnik izveli su danas vježbu spašavanja pacijenata i nepokretnih pacijenata sa velikih visina, u urbanim sredinama.
Vatrogasci i spasioci u saradnji s osobljem KCUS-a pokazali su da su spremni pomoći u spašavanju pacijenata u nepredviđenim situacijama poput požara.

"Ova vježba predstavlja kolektivnu spremnost da ukoliko se nađemo u ovakvim situacijama priđemo vrlo odgovorno određenim izazovima kao što su incidentalne situacije koje se mogu dogoditi svaki dan. Kada je riječ o centralnom medicinskom bloku u KCUS-u, on ima svoj specifikum koji se odnosi na višespratnost gdje se mora provesti spašavanje i evakuacija sa prioritetima planski, brzo i sigurno, a predviđa se i evakuacija nepokretnih pacijenata i uposlenika koji se nađu u tom objektu", rekao je prof. dr. Zoran Hadžiahmetović, zamjenik gerenalnog direktora KCUS-a.

KCUS je prvi klinički centar u BiH koji sprovodi ovaj program obuke, a učešće u obuci uzeti će 16 uposlenika Unutrašnje službe zaštite imovine i lica KCUS-a. Za ovu vježbu pripremali su se osam dana.

"Vidjeli ste šta su momci učinili za veoma kratko vrijeme kako su osposobljeni i obučeni. Ostaje na KCUS-u da im osigura opremu sa kojom mogu raditi, a imat će jedinicu na koju mogu računati u najtežim uslovima", rekao je Pašaga Grbo, predsjednik i instruktor sarajevskog Kluba spasavalaca 2000.

U vježbi su učestvovali i dobrovoljci Vatrogasnog društva "Vratnik".

"Mi smo demonstrirali vježbu spašavanja skok u jastuk. Oprema s kojom radimo je veoma stara ali je u funkciji. Koliko će još biti ne znamo, ali pošto smo mi dobrovoljci-vatrogasci za nas to ne predstavlja problem da spašavamo ljude", rekao je vatrogasac Fahri Frlj.

Predsjednik Skupštine Kluba spasavalaca Ismet Grbo kako ovi spasioci predstavljaju sigurnost za pacijente i osoblje KCUS-a, te kako se nada da svoje vještine nikada neće morati pokazati osim na vježbama.

"Živimo u vremenu prirodnih nevolja i inverzija, te svakojakih potreba da se pomogne čovjeku u spašavanju njegovog života. U tom smislu Klub spasavalaca obavlja dio funkcije društva kao neprofitna nevladina organizacija temeljeći svoju aktivnost na svojim vještinama koje se oslanjaju na sport, sportski duh, humanizam i ljudsku potrebu da se podupre ljudski život. Želimo da ovi ljudi nikada ne zatrebaju ovoj ustanovi, ali da se stalno obučavaju, specijaliziraju i šire aktiviste, te predstavljaju vrstu sigurnosti", rekao je Grbo.

Spasioci su demonstrirali spašavanje dva pacijenta, jednog sa slomljenom nadlakticom, a drugi s povredama vratne kičme. Spašavali su ih sa zgrade Onkologije koja je "bila zahvaćena požarom". Dok su vatrogasci "gasili požar" spasioci su sigurnosnim užadima osigurali pacijente i spustili ih na sigurno, odakle ih je preuzimalo osoblje KCUS-a.

U prethodnom dijelu vježbe vatrogasci su u rekordnom roku spasili dva pacijenta i osoblje uz pomoć jastuka kojeg su napuhali i na koji su sa drugog sprata pacijenti skakali.

Nakon vježbe, spasiocima koji su prošli obuku su dodijeljene diplome.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...