Uspješno izvedena
105

Pokazna vježba: Pripadnici GSS-a sa 12-spratne zgrade u Zenici spasili dvije osobe

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Gorska služba spašavanja iz Zenice danas je u centru grada uspješno izvela vježbu spašavanja povrijeđenih s visokih zgrada, a okupljeni su akciju nagradili velikim aplauzom.

Uz zvuke sirena vozila Hitne pomoći i policije danas je na Trgu Alije Izetbegovića 20 pripadnika GSS-a sa 12-spratne zgrade uspješno izvelo akciju spašavanja mlađe i starije osobe na dva načina.

Nakon spuštanja s krova zgrade povrijeđene su dočekali pripadnici Službe hitne pomoći koji su im ukazali pomoć.

Načelnik Gorske službe spašavanja Stanice Zenica Semir Šatorović današnju vježbu je ocijenio uspješnom.

"Ove godine smo promijenili raspored vježbi tako da ih održavamo svaka tri mjeseca. Danas smo spašavali povrijeđene s visokih zgrada, a svi momci su pokazali zavidne sposobnosti. Drago nam je da ovakvih ozbiljnih situacija na terenu nema, ali mi vježbamo i molimo Boga da sve ostane samo na vježbama", kazao je Šatorović.

U današnjoj akciji učestvovalo je deset registrovanih spasilaca, jedan instruktor helikopterskog spašavanja te pripravnici. Gorska služba spašavanja ima blizu 30 spasilaca i svi rade isključivo na volonterskoj osnovi. Šatorovićev otac je bio član GSS-a tako da je od malih nogu i on aktivan u akcijama poput današnje.

"Moj otac je godinama bio član GSS-a tako da sam se i ja kao mali spuštao niz stijene, baš kao i moj sin danas", izjavio je Šatorović te dodao da u svakoj akciji bude i straha koji ih tjera da budu više skoncentrisani na ono što rade.