Susret Lagumdžija - Gregorian
0

Pokazalo se da u BiH svi političari nisu isti

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija danas se susreo s prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Raffijem Gregorianom.

Sagovornici su najviše pažnje posvetili aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama u BiH, te aktivnostima u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, saopćeno je iz SDP-a BiH.

U saopćenju se navodi da je borba protiv organiziranog kriminala i korupcije osnovna pretpostavka da se brže ide na putu ka liberalizaciji viznog režima i članstva u EU. Zbog toga je Bosni i Hercegovini zasad neophodna međunarodna podrška na tom putu dok se i sama institucionalno ne osposobi.

Lagumdžija je dao punu podršku antikorupcionom timu OHR-a i pozvao da se konačno izađe u javnost s konkretnim rezultatima ovog, za Bosnu i Hercegovinu, izuzetno važnog rada. Predsjednik SDP-a je istakao da je sada pravo vrijeme da se pojača njegovo djelovanje, te je predložio ispitivanje porijekla imovine vodećih političkih aktera u BiH kako bi se konačno transparentno i zakonito pokazalo da u Bosni i Hercegovini svi političari nisu isti.

Predsjednik SDP-a je još jednom naglasio da je u našoj zemlji potrebno što prije provesti ključne strukturalne reforme, počevši od Ustava BiH, punog nedostataka, kako bi se država mogla uhvatiti ukoštac s neimaštinom i rak-ranom našeg društva, organiziranim kriminalom i korupcijom, te ubrzala ulazak u NATO i ispunjenje obaveza iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

U saopćenju se navodi da posljednja dešavanja u našoj zemlji samo potvrđuju da što prije treba donijeti Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine koji je SDP po peti put uputio u parlamentarnu proceduru.

Lagumdžija je još jednom potvrdio opredjeljenje SDP-a da sve dok se u potpunosti ne osposobe Sud i Tužilaštvo BiH strani tužioci i sudije trebaju ostati u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.