BiH
0

Pojskićevo pismo Hadžipašiću

FENA
Zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sabrija Pojskić smatra da Federalna vlada zanemaruje činjenicu da je penzija stečeno pravo i da niko nema pravo da je samovoljno umanjuje, i to na način koji je suprotan zakonskim propisima.

U otvorenom pismu federalnom premijeru Ahmetu Hadžipašiću Pojskić naglašava da "za nezakonito ponašanje Vlade postoji i Hadžipašićeva odgovornost", kao i "odgovornost ministra za finansije Dragana Vrankića, te ministra za rad i socijalnu politiku Radovana Vignjevića, "koji je ironijom slučaja bio u vladi uime Stranke penzionera".

Pojskić tvrdi kako postoji i odgovornost menadžmenta i Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, jer nisu preduzeli potrebne mjere da zaštite prava Fonda PIO/MIO putem tužbe.

Iako sam, na sjednici Predstavničkog doma PFBiH, koja je održana 7. marta, iznio svoje primjedbe na Nacrt budžeta Federacije BiH, među kojima je primjedba na neizmirena dugovanja Vlade FBiH prema Fondu PIO/MIO, smatram da ste dužni da javnosti, a prije svega penzionerima, pružite informacije i objasnite kako ste ih izigrali (obmanuli) i njihov novaca nezakonito potrošili u druge namjene. Jer, imajući u vidu da u predloženi Nacrt budžeta za 2007. godinu niste uopće predvidjeli povrat tog novca, nemate čak ni namjeru da ga povratite, navedeno je u Pojskićevom otvorenom pismu.

Kao problem navodi se i to da je Vlada, suprotno odredbama zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, utvrđivala ili predlagala određena prava iz penzionog osiguranja (beneficirane penzije ) a da istovremeno nije osigurala za ta prava novaca iz budžeta Federacije BiH. Osnovni princip Zakona PIO/MIO je da se ne mogu utvrđivati prava koja nisu materijalno pokrivena, a Vlada FBiH je to obilato i svjesno kršila, smatra zastupnik SDP-a BiH u Predstavničkom domu PFBiH Sabrija Pojskić.