{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pojskić: Što prije pristupiti usklađivanju rasta penzija s rastom plaća

F
12.9.2007. u 15:35
0
0
Pojskić: Što prije pristupiti usklađivanju rasta penzija s rastom plaća
0
Pojskić: Što prije pristupiti usklađivanju rasta penzija s rastom plaća
Ukazujući na izuzetno težak materijalni i socijalni položaj penzionera, Socijaldemokratska partija BiH ističe da ne postoji spremnost nadležnih institucija da se pristupi pokretanju rješavanja tih pitanja.
Poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sabrija Pojskić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je neprihvatljivo odgađanje preduzimanja mjera čekajući reformu penzionog sistema.

On ističe da bi trebalo što prije pristupili usklađivanju rasta penzija s rastom plaća, a onda vidjeti šta je to u sistemu potrebno i moguće mijenjati.

SDPBiH je pripremio i informaciju o nesnošljivom materijalnom i socijalnom položaju penzionera i odnosu Vlade FBiH u rješavanju tih pitanja koja je razmatrana na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, ali poslanici nisu prihvatili predložene zaključke među kojima je i taj da je neophodno što prije pristupiti usklađivanju rasta penzija s rastom plaća.

„Jučer je bila rasprava o ovoj informaciji, ali Parlament i Vlada su ostali potpuno gluhi i nijemi kako prema datim ocjenama u vezi s položajem penzionera tako i prijedlogu zaključaka“, kazao je Pojskić.

Istaknuo je da SDPBiH neće stati na ovome, bez obzira na ovakav odnos i Parlamenta i Vlade nego će i dalje insistirati da u centru angažovanja organa vlasti FBiH mora biti izuzetno težak socijalni i materijalni položaj penzionera.

“Ponovo ćemo predložiti zakon o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom sistemu u kome ćemo insistirati na usklađivanju rasta penzija s rastom plaća“, kazao je Pojskić.

On je iznio podatak da je u decembru 2006. godine od 314.423 penzionera, po međunarodnim kriterijima o siromaštvu, njih 236.607 spada u siromašne, a 192.116 u ekstremno siromašne.

„To znači da oni sa svojom penzijom nisu u stanju da zadovolje svoje elementarne životne potrebe“, kazao je Pojskić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: