{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pojefitinili hrana i bezalkoholna pića

S
27.1.2010. u 09:54
0
0
Pojefitinili hrana i bezalkoholna pića
0
Pojefitinili hrana i bezalkoholna pića
Foto: AFP
Potrošačke cijene u BiH u decembru prošle godine više su za 0,1 postou odnosu na prethodni mjesec, podaci su Agencije za statistiku BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Direktor Agencije Zdenko Milinović rekao je da su cijene u zdravstvu povećane za 0,4 posto, hrana i bezalkoholna pića su poskupjela 0,3 posto, namještaj, redovno održavanje domaćinstva i obrazovanje 0,2, a prevoz 0,1 posto.

Prema njegovim riječima, u odjeljku zdravstva porasle su cijene lijekova - antipiretici 2,1, a vitamini 6,4 posto, te drugi medicinski proizvodi.

Kao primjere poskupljenja hrane, Milinović je naveo da su cijene teletine sa kostima i juneće jetre povećane za 0,6 posto, topljeni sir 1,5 posto, maslac 9,5 posto, svinjska mast za jedan posto, grožđe 14,7 posto, kruške 8,3, te patlidžan i tikvice 23,5 posto, krastavci 19,8, a krompir 9,2 posto.

On je rekao da su u decembru snižene cijene u odjeljcima ostala dobra i usluge za 0,2 posto, a alkoholna pića, duvan, odjeća i obuća, stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti, te rekreacija i kultura za 0,1 posto.

Milinović je rekao da su prošle godine hrana i bezalkoholna pića pojeftinili za 3,1 posto, od čega su mlijeko, sir i jaja jeftiniji 5,7 posto, hljeb i žitarice 3,5, a meso dva posto.

Prema njegovim riječima, za posljednjih 12 mjeseci stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti poskupjeli su u prosjeku za 1,5 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: