Agencija za statistiku
0

Pojefitinili hrana i bezalkoholna pića

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Potrošačke cijene u BiH u decembru prošle godine više su za 0,1 postou odnosu na prethodni mjesec, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Direktor Agencije Zdenko Milinović rekao je da su cijene u zdravstvu povećane za 0,4 posto, hrana i bezalkoholna pića su poskupjela 0,3 posto, namještaj, redovno održavanje domaćinstva i obrazovanje 0,2, a prevoz 0,1 posto.

Prema njegovim riječima, u odjeljku zdravstva porasle su cijene lijekova - antipiretici 2,1, a vitamini 6,4 posto, te drugi medicinski proizvodi.

Kao primjere poskupljenja hrane, Milinović je naveo da su cijene teletine sa kostima i juneće jetre povećane za 0,6 posto, topljeni sir 1,5 posto, maslac 9,5 posto, svinjska mast za jedan posto, grožđe 14,7 posto, kruške 8,3, te patlidžan i tikvice 23,5 posto, krastavci 19,8, a krompir 9,2 posto.

On je rekao da su u decembru snižene cijene u odjeljcima ostala dobra i usluge za 0,2 posto, a alkoholna pića, duvan, odjeća i obuća, stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti, te rekreacija i kultura za 0,1 posto.

Milinović je rekao da su prošle godine hrana i bezalkoholna pića pojeftinili za 3,1 posto, od čega su mlijeko, sir i jaja jeftiniji 5,7 posto, hljeb i žitarice 3,5, a meso dva posto.

Prema njegovim riječima, za posljednjih 12 mjeseci stanovanje, voda, električna energija, gas  i drugi energenti poskupjeli su u prosjeku za 1,5 posto.