Oko 6.000 zaposlenih
54

Pojedini tuzlanski sindikati nisu zadovoljni povećanjem plaća prosvjetnih radnika

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona i sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja danas su potpisali sporazum kojim je definisano povećanje plaća prosvjetnim radnicima od 1. januara iduće godine. Ovim sporazumom kojim se plaća povećava za 6,5 posto nekoliko sindikalnih organizacija nije zadovoljno.

Kantonalni ministar obrazovanja Zlatan Muratović rekao je da se potpisanim sporazumom ne rješava samo materijalno pitanje zaposlenika u osnovnom i srednjem obrazovanju, već se i vraća dignitet prosvjetnim radnicima.

"Prosvjetni radnici dugi niz godina nisu imali izmjene koeficijenata po kojima se obračunavala plaća. Profesor s visokom stručnom spremom imao je utvrđen koeficijent 2,32, a novim sporazumom je 2,47. Svi koeficijenti u obrazovanju su izmijenjeni, u smislu da su povećani za 6,5 posto", pojasnio je ministar Muratović.

Prosvjetni radnici u osnovnom obrazovanju u TK povećanje plaće dobijaju nakon deset godina, a predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja TK Sumedin Kulović rekao je da će u narednom periodu kroz aneks kolektivnog ugovora veće naknade dobiti i tehničko osoblje.

Također, planirano je i rješavanje pitanja naknada za prosvjetne radnice porodilje koje bi naknadu trebale primati u punom iznosu.

Današnjem potpisivanju sporazuma prethodili su dvomjesečni pregovori, a predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja TK Admir Terzić danas je istakao da će osnovna plaća profesora u srednjoj školi nakon 1. januara iznositi skoro 1.050 KM.

"I to su relativno niska primanja ljudi u obrazovanju, međutim, to je proces. Mi idemo dalje pa ćemo u periodu oko Nove godine razgovarati o mogućnosti povećanja osnovice", naveo je Terzić.

Danas potpisani sporazum između Vlade TK i Sindikata srednjeg obrazovanja ne odobrava nekoliko sindikalnih organizacija srednjih škola u ovom kantonu, a među njima je i Gimnazija Meša Selimović u Tuzli.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, na redovnoj sjednici Sindikalne organizacije Gimnazije Meša Selimović, koja je održana 5. septembra ove godine, odlučeno je da se ranije spomenuti sporazum odmah povuče zbog činjenice da je za vrijeme sjednice odbora Sindikata srednjeg obrazovanja TK sedam od 22 člana odlučilo da podrži sporazum.

"Mi smo od člana našeg sindikata, koji je ujedno član Kantonalnog odbora Sindkata srednjeg obrazovanja, saznali da su pregovori privedeni kraju i da se dokument treba potpisati. Na upit zašto nismo konsultovani o čemu se pregovara, obaviješteni smo da je izvršeno glasanje u kantonalnom odboru sindikata te da nije bio prisutan dovoljan broj članova kako bi se izglasala takva odluka", rekla je za Klix.ba predsjednica Sindikalne organizacije Gimnazije Meša Selimović Smiljana Vovna.

Ona nam je kazala i da su radnici ove gimnazije nezadovoljni jer kompletna organizacija Sindikata srednjeg obrazovanja TK ne funkcioniše dobro.

"Sindikat je tu da zaštiti prava radnika i njihove interese, a da bi znao koja su to prava i interesi oni moraju biti upitani. Govoreći u ime Gimnazije Meša Selimović, ovdje smo mi preskočeni, jer nismo bili upoznati o čemu se pregovara, a kada smo saznali iz sredstava informisanja da će to ubrzo biti potpisano, ostali smo zatečeni", dodala je u našem razgovoru Vovna.

Zbog novonastale situacije iz sindikata tuzlanske gimnazije traže i sazivanje vanredne konferencije Sindikata srednjeg obrazovanja gdje će se tražiti opoziv predsjednika Terzića i ostalih članova.

Zaključke sa sjednice održane 5. septembra u vidu dopisa su uputili na adresu Sidnikata srednjeg obrazovanja TK, a predsjednik Terzić kaže da još uvijek nije vidio papir.

"Svaka sindikalna organizacija u našem sindikatu ima pravo imati svoj stav i mišljenje te da to izrazi. Odluka je donesena većinom prisutnih članova, jer je od 15 prisutnih glasalo osam, što je većina. Imali smo kontakte i sa svim ostalim članovima kantonalnog odbora te smo imali podršku da se taj dokument potpiše", ustvrdio je Terzić.

U osnovnom obrazovanju zaposleno je skoro četiri hiljade prosvjetnih radnika, dok se u radnom odnosu u srednjim školama nalazi njih blizu dvije hiljade.

Predviđenim povećanjima plaća iz kantonalnog budžeta dodatno će biti izdvojeno blizu šest miliona maraka na godišnjem nivou.