Ignorisali naredbe
72

Pojedini Tuzlaci krše mjere zabrane: Djeca i stariji od 65 godina šetaju ulicama

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Federalni krizni štab civilne zaštite izdao je zabranu kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na prostoru Federacije BiH, a da se svi ne pridržavaju ove mjere svjedoče današnji prizori sa ulica Tuzle.

U doba kada pandemija koronavirusa uzima sve veći mah ulice Tuzle uglavnom su puste. Ekipa portala Klix.ba prošetala je gradom soli, a one građane koje smo zatekli na otvorenom uglavnom su adekvatno zaštićeni s maskama na licu i rukavicama na rukama.

Ugostiteljski objekti su danima zatvoreni, škole i fakulteti ne rade, a ispred prodavnica mješovite robe, apoteka i mesnica građani se pridržavaju mjere koja se odnosi na razmak između osoba od jednog metra.

Iako se većina Tuzlaka pridržava oštrih mjera koje su nadležni izdali u cilju prevencije širenja COVID-19 virusa, našim objektivom zabilježili smo i one koji su se oglušili na naredbe.

Uz građane koji su stariji od 65 godina na ulicama smo vidjeli i nekoliko nesavjesnih roditelja koji sa svojim mališanima borave na otvorenom.

Prema trenutnim informacijama s kojima raspolažemo, više od 3.500 građana u Tuzlanskom kantonu trenutno se nalazi pod mjerom samoizolacije. Do danas su 64 osobe testirane na koronavirus u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, a svi rezultati analiza su bili negativni.

Vrijedi kazati da ukupan broj testiranih nije s područja najmnogoljudnijeg kantona u FBiH s obzirom na to da se analize briseva u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli rade i od osoba iz Orašja te prostora Brčko distrikta.

Iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK kazali su nam da policijski službenici vrše kontrolu poštivanja naredbe Federalnog štaba civilne zaštite.

"Uprava policije upozorava građane na dužnost poštivanja navedene naredbe te ističe da osobe koje se ne budu pridržavale naloženih mjera mogu biti prekršajno sankcionisana shodno važećim zakoniskim propisima. Ujedno apelujemo na građane da poštivanjem svih naredbi daju svoj doprinos u očuvanju zdravlja građana", kazali su iz Uprave policije MUP-a TK.