BH novinari
0

'Pojedini mediji pristrasno izvještavali o sukobu navijača'

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Udruženje/udruga BH novinari izražava zaprepaštenje činjenicom da je jedan broj medija potpuno neprofesionalno postupio tokom izvještavanja o sukobima navijača u Širokom Brijegu, tragičnoj pogibiji Vedrana Puljića kao i događajima koji su uslijedili nakon toga u Sarajevu i Širokom Brijegu.

Udruženje u saopćenju za javnost navodi kako su pristrasno izvještavanje i svrstavanje na stranu navijača i institucija vlasti u Sarajeva ili Širokom Brijegu, objavljivanje neprovjerenih informacija ili manipulacija njima dodatno pogoršali ukupnu sigurnosnu situaciju, ne samo u ta dva bosanskohercegovačka grada, nego u cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Izvještavajući na bazi nacionalne pripadnosti ili političke opredjeljenosti, a ne na osnovi raspoloživih i provjerenih činjenica, jedan broj medija je skrenuo pažnju sa zločina koji se dogodio, potrebe hitnog, zakonskog i institucionalnog obračuna sa nasilnicima na ulici i u redovima navijača nogometnih klubova", navodi se u saopćenju.

Udruženje smatra kako bi, umjesto svrstavanja na bilo čiju stranu u ovim uznemirujućim događajima, mediji u većoj mjeri trebali građane informirati o odgovornosti, propustima i nemoći vlasti na svim nivoima da njeni organi obavljaju poslove koji su im povjereni i za koje su dobro plaćeni.

Kako se dalje navodi, medijskim pritiskom na izabrane vlasti i jasnim imenovanjem osoba odgovornih za nerede i smrt u Širokom Brijegu, bit će moguće sanirati posljedice tragičnih zbivanja i preduprijediti nastavak nasilja.

Stoga, Udruženje BH novinari poziva kolege novinare da poštuju profesionalna i etička pravila prilikom izvještavanja o posljedicama zbivanja u Širokom Brijegu, vodeći posebno računa o poštovanju i zaštiti porodice žrtve ali i privatnosti svih drugih osoba koje nisu sudjelovale u širokobriješkim neredima, uključujući i članove porodice osumnjičenika za ubojstvo navijača iz Sarajeva.

"BH novinari su zvanično zatražili od Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu da razmotre izvještavanje elektronskih i štampanih medija o dogadjajima u Širkom Brijegu i da, u skladu sa svojim ovlastima, poduzmu adekvatne mjere prema medijima koji su prekršili profesionalne i etičke standarde", stoji u saopćenju Izvršnog odbora Udruženja BH novinari.