|

Pojedini ljekari upozoravaju na mobing, iz KCUS-a tvrde da sve normalno funkcioniše

Pojedini ljekari upozoravaju na mobing, iz KCUS-a tvrde da sve normalno funkcioniše
132
Klix.ba
18.8.2017. u 13:31
170
komentara
132

dijeljenja
Pojedini ljekari upozoravaju na mobing, iz KCUS-a tvrde da sve normalno funkcioniše Foto: Arhiv/Klix.ba
Sindikat ljekara i stomatologa FBiH na KCUS-u uputio je u petak dopis Ljekarskoj komori KS u kojoj zahtijevaju reakciju na slučaj navodnog mobinga na KCUS-u nakon smjene Ismeta Gavrankapetanovića. Uz to se i profesor Mirza Bišćević s Klinike za ortopediju i traumatologiju za Klix.ba očitovao o neviđenoj odmazdi koja je uslijedila nakon što su ljekari podržali sada već bivšeg šefa.
U dopisu kojeg potpisuje Hasan Tanović, predsjednik podružnice Sindikata ljekara i stomatologa FBiH u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Komora se poziva na zaštitu interesa ljekarske profesije, zadovoljavanje stručnih i ličnih potreba zdravstvenih radnika, osiguravanje uslova za organiziran nastup ljekara u udruženjima i ustanovama te na zaštitu zdravlja građana.

"Stručni kolegij Klinike za ortopediju i traumatologiju je prije nekoliko dana sastavio pritužbu na način na koji je smijenjen šef ove klinike (Ismet Gavrankapetanović, op.a). Svoj potpis na ovaj moralni akt je stavilo 14 od 18 članova kolegija. Nakon što je vijest o tome dospjela u medije, na scenu je stupio neviđeni mobing na ljekare potpisnike, što je rezultiralo povlačenjem potpisa pet kolega nakon direktnih i jasnih prijetnji i ucjena. Određeni broj osoba koje su povukle potpis je neposredno nakon toga nagrađen unapređenjem, što bi vrlo lako mogao biti razlog njihovog povlačenja potpisa", stoji između ostalog u dopisu koji potpisuje doktor Tanović.

Dopis podružnice Sindikata Ljekara i stomatologa FBiH Dopis podružnice Sindikata Ljekara i stomatologa FBiH


U ime podružnice on ističe stav da su nemoralne ponude i prijetnje nedopustivo ponašanje, posebno za ljekare koje mnogi gledaju kao na uzore ponašanja u društvu.

Ističe se da zaobilaženje stručnog kolegija klinike prilikom donošenja bitnih odluka predstavlja ozbiljan prekršaj protiv zdravlja ljudi i stoga smatraju da je neophodno da se komora aktivno uključi i zaštiti svoje članove, a kako bi opravdali svoje postojanje.

Također, navodi se da dodatni pritisak prilikom obavljanja redovnih aktivnosti na poslu predstavljaju i krivične prijave podnesene tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv grupe ljekara koji su javno iznijeli svoje mišljenje.

Neviđena odmazdaProf. dr. Mirza Bišćević, ljekar s Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, kazao je za Klix.ba da je na sceni odmazda dosad neviđenih razmjera u historiji KCUS-a, samo zbog verbalnog delikta, iskazivanja neslaganja s degradacijom klinike.

Prof. dr. Mirza Bišćević Prof. dr. Mirza Bišćević


"U jednom danu sam dobio tri disciplinske prijave, iako sam u posljednjih dvadesetak godina, koliko radim na Kliničkom centru, dobivao samo pohvale od menadžmenta zbog uvođenja najmodernijih procedura liječenja oboljenja kičme, zbog završavanja najsloženijih operacija unutar KCUS-a i zato što nikada pacijenta nisam poslao na liječenje izvan Bosne i Hercegovine. Čak sam i prije šest godina osigurao Ortopedskoj klinici donaciju u vrijednosti 2 miliona maraka", prisjetio se Bišćević.

Dodao je kako je isti dan njegovoj supruzi u Kliničkom centru osporeno nekoliko mjeseci specijalizacije i da je vraćena pola godine unazad, iako je redovno izvršavala sve svoje zadatke.

"Disciplinske prijave koje sam ja dobio zasnivaju se na verbalnom deliktu i lažnim iskazima ucijenjenih kolega. U jednoj prijavi je obrazloženo da sam rekao nešto, što se očito njima ne sviđa. U drugoj da sam fizički nasrnuo na kolegu, što naravno nije tačno. I treća stvar zbog napuštanja radnog mjesta u 12 sati, ali taj dan nisam ni morao doći na posao, jer sam imao narađen dan iza dežure, o čemu sam uredno obavijestio svog tadašnjeg šefa", istakao je Bišćević za Klix.ba.

Istakao je da su i druge kolege izložene stalnim pritiscima, kao i članovi njihovih porodica.

"Kolegama se pretresaju ladice i izvrću im se džepovi. Pokušavaju se medijski diskreditirati najbolji stručnjaci Kliničkog centra, iako se tako najviše štete nanosi KCUS-u i samom menadžmentu. Ne tražimo nikakve fotelje, ni profesor Ismet Gavrankapetanović, ni iko od potpisnika peticije, kao ni ja lično. Samo tražimo da normalno radimo svoj posao", rekao je Bišćević.

Dodao je da se postavlja pitanje zašto je nekoliko njihovih kolega povuklo svoje potpise samo nekoliko dana nakon potpisivanja.

"Naravno, zbog ovakvih i još gorih pritiska i ucjena. Zahtijevaju da šutimo, dok oni zastrašivanjem osiguravaju 'podršku'. Ovakvo postupanje s klinikom najviše ugrožava naše pacijente. Žele nas u tišini otjerati, ali mi ne idemo nikuda jer nas naši pacijenti trebaju. A i ova sramota će proći", poručio je Bišćević.

Odgovor iz KCUS-aIz KCUS-a je saopćeno da Klinika za ortopediju i traumatologiju normalno funkcionira.

"Danas je na programu osam izuzetno kompliciranih operacija i deveta za pripremljenog hitnog pacijenta. Statut i Pravilnik KCUS-a prema kojim radimo propisuju procedure i protokole, što podrazumijeva i pravilno provođenje primopredaje između šefova na svim nivoima", stoji u saopćenju.

Navode kako je novost da je prof. dr. Mirza Bišćević konačno KCUS-u ustupio opremu koju je 2011. godine donirala TIKA, a koja je bila zaključana u njegovoj sobi.

"Sada će svi specijalisti ortopedije moći koristiti navedenu opremu i mnogo veći broj pacijenata će imati koristi od te opreme", stoji u saopćenju s KCUS-a.
Prijavi grešku


Komentari (170)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...