Debeli sloj leda
1.6k

Pojedine sarajevske ulice kao klizališta, građanima gotovo onemogućeno kretanje

L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Dobrinja (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ulice u nekoliko sarajevskih naselja večeras su prekrivene ledom, što predstavlja veliku opasnost za kretanje građana. Problem je što snijeg nije očišćen na vrijeme, a iz javnog preduzeća KJKP Rad dali su objašnjenje kako je došlo do ovog problema.

Veliki broj trotoara u sarajevskim naseljima je prekriven ledom, što je moguće vidjeti i u galeriji koju je napravio naš fotoreporter kada je večeras obišao ulice u kojima je stanje najkritičnije.

Prema informacijama sa terena, situacija je trenutno najgora na Dobrinji - gdje je veći dio pješačke zone pod debelim slojem leda. Nešto blaža situacija je na Mojmilu, Alipašinom Polju, Čengić Vili i Otoci. Građani se kreću uz rubove zgrada i trotoara te u razgovoru s našim fotoreporterom ogorčeno komentarišu kako su pri izlasku iz kuće "trebali ponijeti klizaljke".

U odgovoru na kritike i žalbe građana, KJKP Rad navodi kako njihova zimska služba ima ugovore sa četiri gradske općine i Direkcijom za ceste KS te preuzetim obavezama iz Ugovora obavlja svoje aktivnosti na terenu shodno vremenskim prilikama.

"Napominjemo da prema Ugovoru koji imamo sa Općinom Novi Grad ručno čišćenje na pješačkim zonama od općinskog značaja ne obavlja KJKP "RAD" d.o.o. Sarajevo, već drugo preduzeće", navode u svom saopćenju za javnost.

U svom tekstu podsjećaju i kako je Općina Novi Grad ljetos izvršila izmjenu režima saobraćaja i određene prostore na Dobrinji u potpunosti zatvorila za saobraćaj i pretvorila u pješačke zone. Samim time, pristup pješačkim zonama moguć je uz upotrebu kartica kojima se spuštaju električni stubovi.

"Naša vozila su izlazila na teren, ali nisu bila u mogućnosti obaviti svoje zadatke jer kartice nisu važeće, te u kontaktu sa odgovornim licem iz Općine Novi Grad nam je rečeno da su kartice koje su nam dostavili zamijenjene, te da su nam zaboravili dostaviti nove. Dok ne dobijemo nove kartice, nismo u mogućnosti da pospemo i očistimo prostor, te omogućimo bezbjedno kretanje pješaka. Slična situacija je i na području Alipašinog polja u naseljima C i B faza gdje zbog nepropisno parkiranih vozila danas u više navrata nismo mogli ući na pješačke prostore kako bi ih očistili. Na području Općine Novo Sarajevo pješačke prostore definisane Ugovorom radnici su još sinoć očistili i posuli, te su danas bili bezbjedni za kretanje", navodi se u saopćenju.

Meteorolozi za četvrtak (13. januar) najavljuju dodatni pad temperatura
Meteorolozi za četvrtak (13. januar) najavljuju dodatni pad temperatura

Na koncu dodaju kako očekuju da će problem s karticama biti riješen već sutra.

Zbog građana bi bilo najbolje da se ovo zaista i dogodi, jer je za sutra najavljen dodatni pad temperatura te se očekuje da će temperatura iznositi oko -15 stepeni celzija, što bi moglo dodatno pogoršati kompletnu situaciju.