{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pojavljivanje pred sudom minimum pravde

F
31.7.2008. u 16:49
0
16
Pojavljivanje pred sudom minimum pravde
0
Pojavljivanje pred sudom minimum pravde
Foto: Reuters
Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa", pozdravilo je današnje pojavljivanje Radovana Karadžica pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu kao apsolutni minimum pravde koje porodice žrtava genocida i drugih zločina čekaju već 13 godina.
Podsjećaju, međutim, da je Karadžić samo jedan od idejnih vođa projekta genocida i etničkog čišćenja, koji je u BiH provođen gotovo četiri godine, i koji je ostvaren ubistvima stotina hiljada civila, zlostavljanima i protjerivanjem stotina hiljada drugih, te koji je doveo do stvaranja etnički čiste situacije na gotovo pola terirorije BiH.

"Radovan Karadžić i njegovi istomišljenici su osmislili ovaj projekat, ali je njegovo ostvarivanje bilo moguće isključivo zbog aktivnog i kontinuiranog učešća svih institucija vlasti tada samozvane RS-a. Te iste institucije, uključujući i policiju RS-a, već 13 godina nastavljaju taj projekat, opstruiranje povratka, otvorenu diskriminaciju, te razne vidove zastrašivanja, kako bi zadržali opstojnost tog projekta", navodi Udruženje u današnjem saopćenju.

U saopćenju se ističe da se iako Karadžiću sudi u individualnom kapacitetu, "jasno je da ni on, niti pedesetak drugih koji su za ove i slične zločine već osuđeni, nisu mogli provesti svoje namjere bez ušešća institucija koje su osnovali i koje i danas postoje, uključujući i sam entitet RS".

Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" traže da se suđenje Karadžiću iskoristi ne samo kao prilika za utvrđivanje njegove individualne odgovornosti za projekat genocida i etničkog čišćenja, već i za saniranje svih efekata tog projekta.

Udruženje oštro osuđuje odluku glavnog tužioca da umanji optužnicu protiv Radovana Karadžića za genocid isključivo na području Srebrenice, te smatraju ovaj potez udarom na pravdu i istinu, kao i eskiviranje odgovornosti tužioca da dokaze pravu prirodu Karadžićevog projekta.

Tužilac zaboravlja da se Karadžiću ta odgovornost mogla dokazati za gotovo cijeli teritorij BiH. Upravo je Karadžić, navodi Udruženje, zaprijetio Bošnjacima u BiH genocidom, odnosno nestankom, još 1991. godine, a provođenje tog istog projekta zahtijevao 1992.. Aktivnosti koje su potom provedene nedvojbeno ukazuju da je genocid proveden u svim okupiranim krajevima BiH, upravo sa ciljem stvaranja etnički čiste RS-a, ističe Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: