Dugogodišnji slučaj
143

Pojavili se novi dokazi o masovnoj grobnici u Mostaru, jezero pred isušivanjem zbog ekshumacije

G. Š.
Vještačko jezeru na lokalitetu rudarskog kopa Vihovići u Mostaru će se najvjerojatnije isušiti na proljeće, kada će se nastaviti potraga za masovnom grobnicom u kojoj je prema prvim informacijama 80 do 100 žrtava ubijenih u Mostaru tokom ratne 1993. godine.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić za Klix.ba objašnjava da su prvog dana početka aktivnosti na predistražnim radnjama pretrage jezera ronioci ustanovili da je vidljivost jezera jako loša, te da se na 17 metra dubine zbog velikog mulja ne vidi ništa, što je pokazalo da se tako neće moći ništa uraditi.

Kaže kako će se najvjerojatnije jezero isušiti zbog ekshumacije, ali da se za taj proces moraju čekati određene procedure i aktivnosti.

"Moramo sačekati da SIPA napravi projekt kako će se raditi istraživanje jezera i na koji način će se tome pristupiti, kao i povoljne vremenske uslove, tako ne možemo raditi ništa do proljeća", kaže Fazlić.

Uz to naglašava da su se pokretanjem predistražnih radnji na pretrazi jezera odmah prvi dan javili brojni građani Mostara s informacijama koje su veoma važne za ovaj slučaj i koje se detaljno provjeravaju kako bi se u njih bilo potpuno sigurno, dok se paralelno radi plan za pretragu jezera.

"Moramo sve informacije detaljno provjeriti, jer isušivanje jezera je jako skup proces. Trebaju nam jake osnove da bi tužilaštvo izdalo naredbu za taj postupak i eventualnu ekshumacija, tako da se radi o kompleksnom postupku kojem se pristupa zaista detaljno", pojasnila je Fazlić.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH na području Mostara se traga za 202 osobe, od čega su 154 građani Mostara, dok je do danas iz više masovnih i pojedinačnih grobnica na području toga grada ekshumirano 456 osoba.

U mrtvačnici gradskog groblja "Sutina" u Mostaru su smješteni posmrtni ostaci 143 nepoznate osobe, a još uvijek se traga za 570 osoba na području Hercegovine.