Ministarstvo finansija FBiH
0

Pojašnjenje u vezi s izvršavanjem budžeta

FENA
Povodom učestalih izjava pojedinih predstavnika Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku u kojim se javnost obavještava da je navedeno ministarstvo uputilo zahtjev za „unos raspoloživih sredstava” za isplatu naknada neratnim invalidima za juli ove godine Emir Silajdžić, pomoćnik za budžet, federalnog ministra finansija, zbog istinitog informiranja javnosti dao je pojašnjenje.

Budžet Vlade Federacije BiH izvršava se na osnovu Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2009. godinu tako što je korisnik sredstava obavezan dostaviti projekciju tromjesečnih finansijskih planova Ministarstvu finansija, petnaest dana prije početka tromjesečja.

Korisnici su također do 25. u tekućem mjesecu dužni dostaviti prijedlog mjesečnog računskog plana za sljedeći mjesec, što u ovom slučaju nije učinjeno, navodi se u saopćenju.

Dakle, dodaje se, Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku nije dostavilo ovu projekciju i analogno tome sredstva za juli 2009. godine nisu mogla biti operativna, što svakako nije propust Federalnog ministarstva finansija.

Ukoliko korisnik budžetskih sredstava ne podnese prijedlog mjesečnog računskog plana u navedenom roku, Federalno ministarstvo finansija utvrđuje mjesečni finansijski plan za tog budžetskog korisnika.

Federalno ministarstvo finansija već više dana naporno radi kako bi omogućilo svim budžetskim korisnicima operativnost izvršavanja planiranih mjesečnih izmirenja budžetskih obaveza u skladu sa likvidnošću budžeta i u skladu sa izvršenim rebalansom budžeta Vlade FBiH, koji je postao operativan 1. augusta, kao i Zakona o izvršenju budžeta za 2009. godinu.

"Kao što je poznato, rebalansom budžeta za 2009. godinu izvršene su izmjene pojedinih stavki, i s time su upoznati budžetski korisnici koji nam dostavljaju svoje korigovane mjesečne finansijske planove, a koji su u skladu sa rebalansiranim budžetom, što očekujemo i od gore navedenog ministarstva", navodi se u saopćenju.

Kao i u prethodnim periodima, tako i sada, Federalno ministarstvo finansija je izvršavalo svoje obaveze prema projekcijama mjesečnog računskog plana i prioritetima utvrđenim Zakonom o izvršavanju budžeta FBiH za 2009. godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.