Zakon i pravila WHO-a
3

Pojašnjenje iz KCUS-a: Ko je u BiH ovlašten za testiranja na koronavirus

A. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Nakon informacije koju smo objavili o tome da je Ministarstvo zdravstva KS zaprimilo akt Federalnog ministarstva zdravstva u kojem je navedeno da nijedna zdravstvena ustanova u FBiH nema rješenje za testiranje na koronavirus, očitovali su se iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), te su dali određena pojašnjenja.
Iz KCUS-a navode da pružanje zdravstvenih usluga od značaja za javno zdravstvo nije dozvoljeno privatnim zdravstvenim ustanovama, posebno ustanovama koje nisu u sistemu referalnih laboratorija sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

U aktu koji potpisuje prof. dr. Sandra Vegar-Zubović, direktorica dijagnostičkih disciplina, ukazuje se na član 51. Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji glasi:

Javno-zdravstvene djelatnosti socijalne medicine, epidemiologije i higijene koje su od interesa za Federaciju odnosno kantona, hitna medicinska pomoć, djelatnost heterologne transplantacije organa i tkiva i autologne transplantacije koštane srži ne mogu biti predmetom privatne djelatnosti. To se odnosi i na prikupljanje, testiranje, preradu i distribuciju krvi i krvnih sastojaka, vještačke oplodnje, ako nije u pitanju darivanje sjemena od supruga, zatim patologiju, izuzev patohistološke djelatnosti, sudske medicine i mrtvozorničke djelatnosti.

Obim i vrsta javno-zdravstvene djelatnosti iz stava 1. ovog člana, a koja ne može biti predmetom privatne djelatnosti, bliže će se odrediti pravilnikom federalnog ministra.

Dalje se navodi da infekcija uzrokovana koronavirusom (COVID-19) ima javno-zdravstveni značaj i dijagnostika se mora obavljati u ustanovama čiji je osnivač država.

"Kliiničke mikrobiološke laboratorije su registrovane za rad sa infektivnim agensima, jer imaju uspostavljen system biosigurnosnog nadzora. On podrazumijeva mjere tehničke i lične zaštite, utrenirano osoblje za rad sa ovakvim patogenima, te sigurno odlaganje o uništavanje infektivnog otpada. Privatne mikrobiološke laboratorije ne ispunjavaju ove uslove, te je rad sa patogenim agensima kao što je ovaj, rizik za cijelu populaciju”, kaže se u aktu KCUS-a.

Potcrtavaju da je WHO od početka dijagnostiku koronavirusa stavila na nivo referalnih mikrobioloških laboratorija kako bi osigurala kvalitetnu I pozdanu dijagnostiku. Kažu da je ovo osigurano na način da sve referalne laboratorije podliježu eksternoj kvaliteti koja se provodi slanjem određenog broja negativnih I pozitivnih uzoraka na retestiranje u imenovanje referalne laboratorija WHO-a.