{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pojačati napore u ispunjavanju obaveza prema EU

S
16.7.2009. u 17:06
0
4
Pojačati napore u ispunjavanju obaveza prema EU
0
Pojačati napore u ispunjavanju obaveza prema EU
Drugi u nizu koordinacionih sastanaka o ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovine u procesu pridruživanja Evropskoj uniji održan je danas u Sarajevu.
Na sastanku su održan uz učešće predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića i njegovih zamjenika Dragana Vrankića i Tarika Sadovića, premijera FBiH Mustafe Mujezinovića i njegovog zamjenika Vjekoslava Bevande, ministra finansija RS Aleksandra Džombića, predsjednika oba doma Parlamenta BiH Ilije Filipovića i Beriza Belkića, te predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije Halida Genjca.

U ime Evropske unije, na sastanku su učestvovali specijalni predstavnik EU Valentin Inzko i otpravnik poslova Delegacije Evropske komisije Boris Iarochevitch.Cilj ovih sastanaka je da ključni dužnosnici sa svih razina vlasti i predstavnici institucija nadležnih za određena pitanja identificiraju odgovorne za rješavanje otvorenih pitanja, te potaknu brži napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Na današnjem sastanku su se predstavnici vlasti u BiH složili da pod hitno ulože dodatne napore u rješavanje niza pitanja u skladu sa prioritetima Evropskog partnerstva i zahtjeva iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima:

- puna provedba Zakona o policijskoj reformi, uključujući predstojeće imenovanje članova Odbora za žalbe građana i Nezavisnog odbora;
- puna provedba Zakona o ombudsmanu na državnom nivou;
- usvajanje Zakona o javnim nabavkama;
- usvajanje revidirane Strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma;
- usvajanje Zakona o popisu stanovništva;
- usvajanje Zakona o Agenciji za razvoj informacionog društva;
- usvajanje Zakona o zabrani diskriminacije;
- priprema nacrta Zakona o borbi protiv korupcije.

Evropska komisija je izrazila zabrinutost zbog kašnjenja u korištenju IPA fondova i pozvala vlasti BiH da ubrzaju taj proces.

Sljedeći koordinacioni sastanak o ispunjavanju obaveza prema EU, koji bi trebao biti održan do početka septembra, ocijenit će napredak postignut po ovim pitanjima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: