{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pojačati napore u ispunjavanju obaveza prema EU

S
16.7.2009. u 17:06
0
4
Pojačati napore u ispunjavanju obaveza prema EU
0
Pojačati napore u ispunjavanju obaveza prema EU
Drugi u nizu koordinacionih sastanaka o ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovine u procesu pridruživanja Evropskoj uniji održan je danas u Sarajevu.
Na sastanku su održan uz učešće predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića i njegovih zamjenika Dragana Vrankića i Tarika Sadovića, premijera FBiH Mustafe Mujezinovića i njegovog zamjenika Vjekoslava Bevande, ministra finansija RS Aleksandra Džombića, predsjednika oba doma Parlamenta BiH Ilije Filipovića i Beriza Belkića, te predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije Halida Genjca.

U ime Evropske unije, na sastanku su učestvovali specijalni predstavnik EU Valentin Inzko i otpravnik poslova Delegacije Evropske komisije Boris Iarochevitch.Cilj ovih sastanaka je da ključni dužnosnici sa svih razina vlasti i predstavnici institucija nadležnih za određena pitanja identificiraju odgovorne za rješavanje otvorenih pitanja, te potaknu brži napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Na današnjem sastanku su se predstavnici vlasti u BiH složili da pod hitno ulože dodatne napore u rješavanje niza pitanja u skladu sa prioritetima Evropskog partnerstva i zahtjeva iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima:

- puna provedba Zakona o policijskoj reformi, uključujući predstojeće imenovanje članova Odbora za žalbe građana i Nezavisnog odbora;
- puna provedba Zakona o ombudsmanu na državnom nivou;
- usvajanje Zakona o javnim nabavkama;
- usvajanje revidirane Strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma;
- usvajanje Zakona o popisu stanovništva;
- usvajanje Zakona o Agenciji za razvoj informacionog društva;
- usvajanje Zakona o zabrani diskriminacije;
- priprema nacrta Zakona o borbi protiv korupcije.

Evropska komisija je izrazila zabrinutost zbog kašnjenja u korištenju IPA fondova i pozvala vlasti BiH da ubrzaju taj proces.

Sljedeći koordinacioni sastanak o ispunjavanju obaveza prema EU, koji bi trebao biti održan do početka septembra, ocijenit će napredak postignut po ovim pitanjima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: