BiH
38

Pojačane sigurnosne mjere oko ambasada Turske, Rusije i Njemačke u Sarajevu

Klix.ba
Mirsad Vilić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mirsad Vilić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u Ankari i napada u Berlinu u kojem je ubijeno 12 osoba, pojačane su sigurnosne mjere oko ambasada i rezidencija Turske, Rusije i Njemačke u Sarajevu, potvrdio je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

"Nakon događaja u Ankari naložene su pojačane mjere sigurnosti, posebno kada je riječ o Ambasadi Rusije i Ambasadi Turske, kao i nekim drugim objektima. Nakon napada u Berlinu pojačane su mjere sigurnosti i oko Ambasade Njemačke, te rezidencije ambasadora. Sve informacije do kojih dolazimo razmjenjuju se sa ostalim agencijama i shodno tome ćemo praviti procjenu o tome koliko ćemo biti prisutni kod tih ambasada te da li ćemo smanjivati ili pojačavati osiguranje", kazao je Vilić.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH tvrdi da za sada nema informacija da je sigurnosna situacija u BiH narušena.

"Operativna grupa redovno razmjenjuje informacije koje bi mogle ukazivati na to da bi moglo doći do nekih neželjenih stvari. Ukoliko bi se nešto desilo, adekvatno bismo odreagovali i to bi nam bio prioritet", rekao je Vilić.

Dodao je da su operativni planovi za doček Nove godine u Sarajevu u pripremi i da je Direkcija u potpunosti spremna odgovoriti izazovu iako se očekuje 70.000 do 100.000 ljudi.