{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pojačane kontrole mesnica u ZD kantonu

F
2.7.2007. u 12:35
0
0
Pojačane kontrole mesnica u ZD kantonu
0
Pojačane kontrole mesnica u ZD kantonu
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona saopćila je jutros da je u posljednja dva mjeseca kantonalna veterinarska inspekcija obavila oko 30 pregleda u mesnicama na području općina Zenica, Maglaj, Zavidovići, Tešanj, Visoko i Breza i da je zbog utvrđenih nepravilnosti poduzeto 30 upravnih mjera za otklanjanje utvrđenih nedostataka.
Osim toga, izrečene su mjere zabrane prometa namirnicama koje nisu propisno obilježene i koje nemaju potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti.

Obavljeno je više od 200 laboratorijskih analiza, raznih uzoraka namirnica životinjskog porijekla namijenjenih ljudskoj ishrani.

Zbog laboratorijski utvrđene prisutnosti štetnih mikroorganizama u namirnicama, kod pet subjekata kontrole izvršeno je neškodljivo uklanjanje oko 890 kg zdravstveno neispravnih namirnica, a nadležnim sudovima podneseno šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Najčešće utvrđeni nedostaci prilikom inspekcijskih pregleda su: stavljanje u promet namirnica bez deklaracije proizvođača - bez potvrde o zdravstvenoj ispravnosti, nevidljiv ili nejasan datum proizvodnje ili rok upotrebe na proizvodima u originalnom pakovanju, te proizvodnja mesnih prerađevina bez osiguranih adekvatnih uvjeta za proizvodnju, navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK-a.

Iz uprave su upozorili da će se kontrole nastaviti i da će se u slučaju nepoštivanja propisa protiv odgovornih poduzimati prekršajne sankcije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: