{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pojačane kontrole kvaliteta uglja i goriva na području Kantona Sarajevo

F
7.2.2013. u 16:08
0
1
Pojačane kontrole kvaliteta uglja i goriva na području Kantona Sarajevo
0
Pojačane kontrole kvaliteta uglja i goriva  na području Kantona Sarajevo
Ekološki i tržišno-turistički inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo vrše pojačne inspekcijske nadzore nad prodajom uglja u KS-u, a u cilju ispitivanja kvaliteta ovog energenta, koji se smatra jednim od uzročnika zagađenosti zraka u glavnom gradu BiH.
U tom smislu, kantonalni ekološki inspektori će provjeravati da li čvrsto gorivo, koje se prodaje na tržištu KS-a, zadovoljava uvjete propisane Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, koja je stupila na snagu 18. januara 2013.

Pored toga, bit će kontroliran i način skladištenja uglja, jer je zakonom definirano da čvrsta goriva trebaju biti zaštićena od atmosferskih uticaja.

S druge strane, kantonalni tržišno-turistički inspektori će iz svoje nadležnosti vršiti nadzor nad radom stovarišta ogrevnog materijala, gdje će provjeravati provođenje propisa reguliranih Zakonom o unutrašnjoj trgovini FBiH, Zakonom o kontroli cijena FBiH, odnono Zakonom o fiskalnim sistemima FBiH.

Kantonalni inspektori u saradnji s kolegama iz Federalne uprave za inspekcijske poslove istovremeno provode kontrolu kvaliteta goriva, koje se prodaje na benzinskim pumpama u KS-u, u cilju zaštite životne sredine, ali i interesa kupaca.

Ove aktivnosti inspekcijskih organa dogovorene su na sastanku s predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a, koji je održan 31. januara 2012.

Po obavljenim nadzorima, koji su predviđeni planom i programom rada nadležnih inspektorata, bit će objavljena i kompletna informacija o rezultatima realiziranih aktivnosti, saopćeno je iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: