{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pojačane inspekcijske kontrole veterinarskih inspektora na stočnoj pijaci u Bojniku

F
22.9.2015. u 14:16
1
8
Pojačane inspekcijske kontrole veterinarskih inspektora na stočnoj pijaci u Bojniku
1
Pojačane inspekcijske kontrole veterinarskih inspektora na stočnoj pijaci u Bojniku
Povodom predstojećeg Kurban-bajrama veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo od 16. septembra vrše pojačani inspekcijski nadzor prometa sitne i krupne stoke na stočnoj pijaci u Bojniku.
Prilikomo cjelodnevnih nadzora inspektori kontrolišu da li vlasnici posjeduju obavezno zdravstveno uvjerenje za životinje koje izdaje nadležna veterinarska stanica, kao i da li su životinje vakcinisane protiv bruceloze, te propisno obilježene ušnim markicama.

Pored toga, prvog i drugog dana Kurban-bajrama, kao i svake godine, inspektori će vršiti veterinarsko-zdravstveni pregled prilikom klanja kurbana, koje će se obaviti u organizaciji Rijaseta Islamske zajedniceu BiH na imanju Gazi Husrev-begove medrse.

- Kako bi izbjegli rizik od zaraznih bolesti preporučujemo građanima da kurbane kupuju od vlasnika sa urednom dokumentacijom o zdravlju i porijeklu životinje. Također, savjetujemo da se klanje kurbana obavlja u registriranim klaonicama koje se vrši pod nadzorom veterinarske inspekcije, nakon čega će nadležni inspektor izdati odgovarajuću potvrdu o ispravnosti mesa - saopćeno je iz Inspektorata veterinarske inspekcije.

Okupljanje i trgovina životinjama može se vršiti samo na mjestima ili objektima koja posjeduju veterinarsko-zdravstvenu saglasnost Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i koja su pod nadzorom veterinarske inspekcije, a to je jedino stočna pijaca u Bojniku.

Za svako nezakonitog okupljanje, odnosno nelagalnu trgovinu kurbanima, inspektori će poduzimati zakonom predviđene mjere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: