{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pojačane inspekcijske kontrole veterinarskih inspektora na stočnoj pijaci u Bojniku

F
22.9.2015. u 14:16
1
8
Pojačane inspekcijske kontrole veterinarskih inspektora na stočnoj pijaci u Bojniku
1
Pojačane inspekcijske kontrole veterinarskih inspektora na stočnoj pijaci u Bojniku
Povodom predstojećeg Kurban-bajrama veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo od 16. septembra vrše pojačani inspekcijski nadzor prometa sitne i krupne stoke na stočnoj pijaci u Bojniku.
Prilikomo cjelodnevnih nadzora inspektori kontrolišu da li vlasnici posjeduju obavezno zdravstveno uvjerenje za životinje koje izdaje nadležna veterinarska stanica, kao i da li su životinje vakcinisane protiv bruceloze, te propisno obilježene ušnim markicama.

Pored toga, prvog i drugog dana Kurban-bajrama, kao i svake godine, inspektori će vršiti veterinarsko-zdravstveni pregled prilikom klanja kurbana, koje će se obaviti u organizaciji Rijaseta Islamske zajedniceu BiH na imanju Gazi Husrev-begove medrse.

- Kako bi izbjegli rizik od zaraznih bolesti preporučujemo građanima da kurbane kupuju od vlasnika sa urednom dokumentacijom o zdravlju i porijeklu životinje. Također, savjetujemo da se klanje kurbana obavlja u registriranim klaonicama koje se vrši pod nadzorom veterinarske inspekcije, nakon čega će nadležni inspektor izdati odgovarajuću potvrdu o ispravnosti mesa - saopćeno je iz Inspektorata veterinarske inspekcije.

Okupljanje i trgovina životinjama može se vršiti samo na mjestima ili objektima koja posjeduju veterinarsko-zdravstvenu saglasnost Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i koja su pod nadzorom veterinarske inspekcije, a to je jedino stočna pijaca u Bojniku.

Za svako nezakonitog okupljanje, odnosno nelagalnu trgovinu kurbanima, inspektori će poduzimati zakonom predviđene mjere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: