BiH
0

Pojačane inspekcijske kontrole u ZDK-a

FENA
Povodom najnovijih poskupljenja porizvoda od brašna i drugih osnovnih životnih namirnica, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko – dobojskog kantona jučer je započela kontrole trgovačkih radnji.

Kako je saopćene iz ove Upave, kontrolira se da li brašno ima propisane markice na vrećama i da li prodavci hljeba imaju istaknutu neto masu na cjenovniku pekarskih proizvoda, a posebna pažnja se posvećuje kontroli cijena.

"Poduzimaju se zakonom propisane mjere kod svih proizvođača hljeba, kako ne bi došlo do neosnovanog povećanja cijene u slučajevima gdje je hljeb pravljen od brašna nabavljenog po starim cijenama. Prema Zakonu o kontroli cijena, sve pravne i fizičke osobe dužne su u roku od 24 sata obavijestiti Ministarstvo privrede o promjeni cijena, na propisanom obrascu. Osim toga, Odlukom o mjerama neposredne kontrole cijena propisano je da visina marži za sve vrste brašna, hljeba od brašna žitarica, mlijeka i jestivog ulja prilikom formiranja cijena mogu iznositi najviše 50 odsto od iznosa marži zaračunavanih 01. 12. 2005. godine", saopćeno je iz Uprave za inspekcijske poslove ZDK-a.

Iz Uprave nvode da poduzete inspekcijske aktivnosti treba da rezultiraju uvođenjem većeg reda na tržištu koje zadnjih dana karakterizira naglo i često neosnovano poskupljivanje osnovnih životnih namirnica, a naročito brašna i hljeba.