{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pojačane inspekcijske kontrole u ZDK-a

F
21.8.2007. u 16:25
0
0
Pojačane inspekcijske kontrole u ZDK-a
0
Pojačane inspekcijske kontrole u ZDK-a
Povodom najnovijih poskupljenja porizvoda od brašna i drugih osnovnih životnih namirnica, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko – dobojskog kantona jučer je započela kontrole trgovačkih radnji.
Kako je saopćene iz ove Upave, kontrolira se da li brašno ima propisane markice na vrećama i da li prodavci hljeba imaju istaknutu neto masu na cjenovniku pekarskih proizvoda, a posebna pažnja se posvećuje kontroli cijena.

"Poduzimaju se zakonom propisane mjere kod svih proizvođača hljeba, kako ne bi došlo do neosnovanog povećanja cijene u slučajevima gdje je hljeb pravljen od brašna nabavljenog po starim cijenama. Prema Zakonu o kontroli cijena, sve pravne i fizičke osobe dužne su u roku od 24 sata obavijestiti Ministarstvo privrede o promjeni cijena, na propisanom obrascu. Osim toga, Odlukom o mjerama neposredne kontrole cijena propisano je da visina marži za sve vrste brašna, hljeba od brašna žitarica, mlijeka i jestivog ulja prilikom formiranja cijena mogu iznositi najviše 50 odsto od iznosa marži zaračunavanih 01. 12. 2005. godine", saopćeno je iz Uprave za inspekcijske poslove ZDK-a.

Iz Uprave nvode da poduzete inspekcijske aktivnosti treba da rezultiraju uvođenjem većeg reda na tržištu koje zadnjih dana karakterizira naglo i često neosnovano poskupljivanje osnovnih životnih namirnica, a naročito brašna i hljeba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: