BiH
2

Pojačan saobraćaj na svim putevima prema Srebrenici

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Povodom ukopa identificiranih žrtava Srebreničke tragedije, danas je zabranjeno kretanje teretnih vozila preko 3,5 tone na putevima koji iz pravca Sarajeva, Tuzle i Zvornika vode prema Srebrenici (Sarajevo-Kladanj-Vlasenica-Zvornik, Tuzla-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Kalesija-Zvornik, Konjević Polje-Bratunac-Srebrenica, Drinjača-Srebrenica i Milići-Zeleni Jadar-Srebrenica).

Također, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBIH, kao i na putnim pravcima: Zvornik-Vlasenica, Memići-Karakaj, Konjević Polje-Bratunac-Srebrenica, Drinjača-Srebrenica i Milići-Zeleni Jadar-Srebrenica.

Pojačan je promet putničkih vozila i autobusa na svim putevima prema Srebrenici, apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Zbog većeg odrona u prekidu je odvijanje saobraćaja na dionici magistralnog puta M-18 Dobro Polje-Miljevina. Putnička vozila mogu koristiti regionalni (makadamski) put Dobro Polje-Jelašica-Miljevina, dok ostala vozila koriste magistralni put preko Rogatice i Goražda.

Zbog kiše koja je padala tokom noći, u većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajaju se putni pravci: Ljubuški-Grude, Tuzla-Šićki Brod, Kiseljak-Busovača, Bosansko Grahovo-Livno, Sarajevo-Olovo, kao i dionicu autoputa A-1 Podlugovi-Jošanica. Deminerski radovi aktuelni su na dionici M-15 Livno-Glamoč (u naselju Koričine), gdje svakodnevno od 08.00 do 14.00 sati dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja.

Na dionicama M-4 Simin Han-Kalesija (u mjestu Babajići) i M-18 Tuzla-Bijeljina (u mjestu Seljublje), obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 t, a na dionici M-17 Maglaj-Doboj (u naselju Kosova) saobraća se naizmjenično-jednom trakom. Na regionalnom putu R-467 Olovo-Ribnica saobraćaju vozila do 12 tona ukupne mase. I dalje je obustavljen saobraćaj na putnom pravcu R-458 Lopare-Gornja Tuzla.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su, za sada, kratkotrajna. Tokom dana očekuje se pojačana frekvencija vozila na graničnim prijelazima prema jugu zemlje, posebno na prijelazu Doljani. Granični prijelaz Brčko otvoren je za saobraćaj putničkih vozila.