BiH
0

Pojačan promet vozila na većini putnih pravaca

FENA
Pojačan je promet vozila na većini putnih pravaca u BiH. Posebno se izdvaja magistralni put M-17 (prema GP Doljani), te sve dionice koje vode prema poznatim izletištima.

U srijedu je u promet pušten saobraćaj na putnom pravcu Blažuj-Mostarsko raskršće, te na toj dionici nema gužvi i zastoja.

Zbog oštećenja mostovske dilatacije u mjestu Svrake, na dijelu autoputa A-1 Podlugovi-Jošanica, saobraćaj je preusmjeren sa vozne na preticajnu traku (u dužini 2 km). Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog većeg odrona i opasnosti od ponovnog obrušavanja, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-5 obilaznica u Sarajevu (tranzit, dionica Trčivode-Korija).

Do daljnjeg je, zbog rekonstrukcije tunela br.9, obustavljen saobraćaj i na dionici M-16 Jajce-Crna Rijeka. Saobraćaj je preusmjeren na putni pravac Jajce-Mrkonjić Grad-Crna Rijeka.

Na graničnim prijelazima promet vozila je također pojačan. Na GP Doljani na izlaz iz BIH čeka se skoro dva sata, na GP Gabela polje zadržavanja su od pola sata do sat vremena. Na GP Bosanska Gradiška na ulazu u BIH čeka se od pola sata do 45 minuta, a na GP Bosanski Brod na ulaz se čeka više od sat vremena. Na GP Orašje na ulazu u našu zemlju otvoreno je više traka, a na prelazak granice čeka se od 20 do 40 minuta. Na GP Bosanski Šamac zadržavanja su 10-ak minuta, pa savjetuju vozači da koriste ovaj prijelaz umjesto Bosanski Brod i Orašje.

Na GP Brčko-Gunja zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima čija ukupna težina prelazi 9 tona.


Povodom Međunarodnog praznika 1. maja, do 4. maja do ponoći zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija na području FBiH.


Zbog prvomajskih praznika u zemljama Evrope zabranjen je saobraćaj za teretna vozila, a danas je zabrana na snazi u Hrvatskoj od 14 do 23 sata, u Sloveniji od 08 do 21 sat, u Austriji od 00-22 sata, Italiji od 08 do 22 sata, Njemačkoj od 00 do 22 sata i u Mađarskoj večeras do 22 sata. saopćeno je iz BiHAMK-a.