Vinko Dumančić
0

Pojačan promet preko državne granice BiH

FENA
Promet osoba preko državne granice BiH u 2008. povećan je za 3,17 posto u odnosu na prethodnu godinu, kazao je danas na konferenciji za novinare u Glavnom uredu direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić.

Predstavljajući godišnji izvještaj, Dumančić je istakao da u strukturi putnika koji putuju preko državne granice 47,54 posto čine bh. državljani.

"U 2008. registriran je pojačan prelazak državljana iz država visokog migracijskog rizika. Razlika ulaska i izlaska najizraženija je kod državljana Turske i Srbije s Kosova, čak 90, 78 posto", istakao je Dumančić.

Ostvareni su i određeni pozitivni pomaci na otkrivanju ilegalnog prometa droga preko državne granice. U posljednjem kvartalu 2008. zaplijenjena su 1.573 grama heroina.

"Međutim, i dalje ostaje problem razmjene podataka o drogama između policijskih agencija u BiH i praksa da pojedine policijske agencije u BiH surađuju na suprotstavljanju zlouporabi droga, a da u taj proces ne uključuju našu agenciju", objasnio je Dumančić.

Ponovio je opredijeljenost Granične policije BiH na potpunu suradnju sa svim policijskim agencijama u BiH i ostalim mjerodavnim tijelima.

Granična policija BiH je u 2008. aktivno radila i na provedbi Akcijskog plana za borbu protiv korupcije. Otkrivena su 23 kaznena djela koruptivnog ponašanja u kojima je prijavljeno 27 osoba. Njih 11 je iz redova Granične policije BiH a dvojica su službenici Uprave za indirektno oporezivanje.

"Svi oni su suspendirani do daljnjeg", objasnio je Dumančić.

Ova institucija je, po riječima direktora Dumančića, ispunila do sada postavljene zadatke u procesu ispunjavanja uvjeta koji proizilaze iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.