{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pojačan promet preko državne granice BiH

F
5.2.2009. u 13:02
0
0
Pojačan promet preko državne granice BiH
0
Pojačan promet preko državne granice BiH
Promet osoba preko državne granice BiH u 2008. povećan je za 3,17 posto u odnosu na prethodnu godinu, kazao je danas na konferenciji za novinare u Glavnom uredu direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić.
Predstavljajući godišnji izvještaj, Dumančić je istakao da u strukturi putnika koji putuju preko državne granice 47,54 posto čine bh. državljani.

"U 2008. registriran je pojačan prelazak državljana iz država visokog migracijskog rizika. Razlika ulaska i izlaska najizraženija je kod državljana Turske i Srbije s Kosova, čak 90, 78 posto", istakao je Dumančić.

Ostvareni su i određeni pozitivni pomaci na otkrivanju ilegalnog prometa droga preko državne granice. U posljednjem kvartalu 2008. zaplijenjena su 1.573 grama heroina.

"Međutim, i dalje ostaje problem razmjene podataka o drogama između policijskih agencija u BiH i praksa da pojedine policijske agencije u BiH surađuju na suprotstavljanju zlouporabi droga, a da u taj proces ne uključuju našu agenciju", objasnio je Dumančić.

Ponovio je opredijeljenost Granične policije BiH na potpunu suradnju sa svim policijskim agencijama u BiH i ostalim mjerodavnim tijelima.

Granična policija BiH je u 2008. aktivno radila i na provedbi Akcijskog plana za borbu protiv korupcije. Otkrivena su 23 kaznena djela koruptivnog ponašanja u kojima je prijavljeno 27 osoba. Njih 11 je iz redova Granične policije BiH a dvojica su službenici Uprave za indirektno oporezivanje.

"Svi oni su suspendirani do daljnjeg", objasnio je Dumančić.

Ova institucija je, po riječima direktora Dumančića, ispunila do sada postavljene zadatke u procesu ispunjavanja uvjeta koji proizilaze iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: