Veći priliv
11

Pojačan pritisak migranata na istočnu granicu BiH, za tri mjeseca odvraćeno više od 650

B. T.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Pripadnici jedinice Granične policije u Zvorniku samo u posljednja 24 sata odvratili su više od 60 migranata od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice.

Potvrdili su tu informaciju za Klix.ba u Graničnoj policiji BiH.

Objašnjavaju da, nakon što je u zimskom razdoblju bio značajan pad priliva migranata, sada već osjete pojačan migracijski pritisak. On se povećava dolaskom proljeća i ljepšeg vremena i od početka migrantske krize on je najveći upravo na istočnom dijelu državne granice iz smjera Srbije i Crne Gore.

Tamo je raspoređen najveći broj policijskih službenika GPBiH i uloženi maksimalni napori s ciljem odvraćanja nezakonitih migranata s državne granice.

Franka Vican
Franka Vican

Kao ispomoć Graničnoj policiji, angažirani su i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova RS, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Od početka 2021. godine do danas, pripadnici GPBiH odvratili više od 650 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. Najviše je državljana Pakistana, Afganistana, Bangladeša.

Prema do sada zabilježenim slučajevima, migranti su nezakonito pokušavali prijeći državnu granicu samostalno ili uz pomoć krijumčara i organiziranih kriminalnih grupa za krijumčarenje migranata.

"Migranti se većinom kreću u manjim skupinama te sporednim putnim komunikacijama i slobodnim pješačkim kretanjem pokušavaju prijeći preko državne granice, a najčešće zaobilazeći granične prijelaze, pokušavaju se prebaciti plovilima ili gazeći preko rijeke Drine, skrivanjem u tovarima, razmjenjujući informacije, dajući upute jedni drugima za smjerove i rute kretanja, te pokušavaju pronaći najlakše načine da dođu do zemalja Europske unije", kazala nam je Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH.

Kako objašnjava, Granična policija BiH izradila je i realizirala niz aktivnosti i mjera s ciljem što učinkovitije zaštite državne granice.

"Navedene aktivnosti, između ostalog, uključuju i privremeni interni premještaj i izvanredno angažiranje policijskih službenika Granične policije BiH, angažiranje policijskih službenika drugih policijskih agencija kao ispomoć Graničnoj policiji BiH na poslovima nadzora državne granice, pojačano korištenje specijaliziranih službenih vozila, bespilotnih letjelica, tremovizijskih kamera, službenih pasa, tehničke opreme, elektroničkih uređaja, kao i niz drugih mjera i aktivnosti", dodaje Vican.