BiH
0

Pogoršano Glavaševo zdravstveno stanje

FENA
Psihičko zdravlje Branimira Glavaša danas se prijepodne naglo pogoršalo, a uzrok je, utvrđeno je pregledom, sadržaj sudskog pismena dostavljena mu prijepodne, što je u njega izazvalo akutan poremećaj psihičkog zdravlja, izvijestio je popodne prof. dr. Aleksadar Včev, predstojnik Stručnoga liječničkog konzilija Branimira Glavaša u osječkom KB-u.

Kako se doznaje od Glavaševih odvjetnika, riječ je o rješenju Izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda koje mu je 11. prosinca ukinulo odluku o privremenu prekidu istrage i puštanju iz pritvora.

Dr. Včev je izvijestio da je Glavaš, kad mu je dostavljen sudski spis, prekinuo i odbija primati intravenoznu hranu i terapiju te je prestao uzimati tekućinu i hranu na usta. Dodao je kako je nakon hitne intervencije psihijatra prof. dr. sc. Pave Filakovića, člana Stručnoga liječničkog konzilija, Glavaševo zdravstveno stanje stabilizirano.

Liječnički konzilij smatra da se povremenim dezinformacijama, proizvoljnim tumačenjem zdravstvenog stanja i nepromišljenim postupcima, "bez konzultacije s Konzilijem, povremeno izaziva pogoršanje Glavaševa općega zdravstvenog stanja, što nam uvelike otežava liječenje", naveo je dr. Včev. Istaknuo je kako su "pacijenta uspjeli stabilizirati do te mjere da je jutros zatražio pire krumpir za ručak, međutim kad je pročitao sudsko pismeno, pacijent je svojevoljno prekinuo i odbija primati intravenoznu prehranu i terapiju te je prestao uzimati tekućinu i hranu na usta" .

Dr. Včev je novinarima dodatno rekao kako nije opravdano pacijentu na Odjelu intenzivne njege dostavljati pisma ili što drugo, već da je to trebalo uručiti njegovim odvjetnicima. To se nije dogodilo u povijesti osječke bolnice, ustvrdio je, dodavši kako je to "postupak izvan svake pameti". Dr. Včev je rekao kako ne zna o kakvu je spisu riječ.

Glavaš je u osječkoj Kliničkoj bolnici od 2. prosinca, kad je prebačen iz zagrebačkog zatvora pošto je istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu privremeno prekinuo istragu i ukinuo pritvor u tzv. slučaju "garaža" zbog teških zdravstvenih problema izazvanih 37-dnevnim štrajkom glađu.

Zamjenik predsjednika osječkoga Županijskog suda i glasnogovornik Miroslav Rožac za Hinu je izjavio da taj sud nije Glavašu dostavio nikakav spis te da je vjerojatno riječ o spisu sa zagrebačkog suda.

Izvijestio je kako istražni sudac tog suda Mario Kovač još nije donio odluku o zahtjevu Glavaševih odvjetnika o prekidu istrage u tzv slučaju "selotejp" te da sudac svaki dan saziva istražna ročišta o tome slučaju. Potvrdio je kako je i danas istražnom ročištu nazočila Gordana Getoš-Magdić.

Šestero osumnjičenika u tzv. slučaju "selotejp", među kojima je i Glavaš, tereti se za ubojstva srpskih civila 1991. i 1992. na obali Drave.

Glavaševi odvjetnici Marko Dumančić i Dražen Matijević izjavili su večeras da je na krajnje nekorektan način njihovu branjeniku uručeno rješenje Izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda od 11. prosinca. Kazali su i da je dostavljač tražio potpis o primitku rješenja, što ima posebnu težinu s obzirom na to da je riječ o bolesniku s dijagnosticiranim teškim psihofizičkim stanjem, koji se nalazi na Odjelu intenzivne njege.