Sarajevske olimpijske planine
0

Pogledi hotelijera upereni u nebo i vremenske prognoze

Piše: A. Karadža
Iz perspektive hotelijera na olimpijskim planinama oko Sarajeva trenutne vremenske prilike vrlo su nepovoljne, a pogledi su im, prema njihovim riječima, upereni u nebo i razne online vremenske prognoze za koje se nadaju da će im donijeti toliko željene sniježne padavine.

Kako nam je rekao Dragan Mijić, rukovodilac za smještaj i prodaju hotela Maršal na Bjelašnici, sezona je počela odlično i sve je bilo dobro dok je bilo snijega.

"Početak je bio odličan i mislilo smo da će tako ostati ali se nažalost snijeg istopio. Sad nam dolaze gosti koji su razočarani i nervozni, jer su na planinu došli zbog skijanja što je nemoguće u ovakvim uslovima. Vremenska prognoza nam nije naklonjena. Promjena temperature od -20 do +15 je nevjerovatna", rekao je Mijić.

On je rekao da su pogledi uposlenika hotela upereni u nebo i internet vremenske prognoze i da se svi nadaju sniježnim padavinama. Mijić je istakao da su prethodne tri godine obilježene lošim vremenom i da je ovo četvrta sezona koja bi mogla proći bez snijega, ali da očekuju padavine.

Prema njegovim riječima u hotelu Maršal najbrojniji gosti su iz Dubrovnika, Zagreba, Turske i Slovenije. Brojni su i naši građani iz dijaspore koji koriste slobodno vrijeme tokom božićnih praznika u zemljama u kojima žive.

Ništa bolja situacija nije ni na drugoj olimpijskoj planini Jahorini gdje je prodaja smještajnih kapaciteta lošija nego protekle godine. Razlozi takve situacije leže u lošoj ekonomskoj situaciji u BiH, ali, kao i na Bjelašnici u nedostatku sniježnih padavina.

Prema riječima Zorice Stojanović, stručnog saradnika za prodaju i marketing Olimpijskog centra Jahorina, stanje je nešto lošije nego protekle godine. Kada su u pitanju gosti, najviše ih je došlo iz Srbije, Crne Gore, Rusije, Turske i Slovenije. I na Jahorini su, kao i na Bjelašnici, pogledi okrenuti ka nebu u nadi da će uskoro početi padati snijeg.

"Kad je pao snijeg bilo je gostiju i rezervacija. Još uvijek se ne može govoriti o ostatku sezone, ali ako bude bilo snijega, sezona može biti uspješna", rekla je Stojanovićeva.

Kada je u pitanju proslava Nove godine, ona je istakla da na Jahorini neće biti zvučnih imena i da će goste uglavnom zabavljati bendovi. Prema njenim riječima, rezervacija za proslavu ima, ali nešto manje nego prošle godine.