Sud BiH
58

Pogledajte trenutak kada je sudija izrekao osuđujuću presudu Novaliću, Solaku i Hodžiću

N. V.
U Sudu Bosne i Hercegovine je jutros izrečena osuđujuća presuda za troje optuženih u predmetu "Novalić i drugi". Riječ je o vrlo značajnom suđenju koje je izazvalo veliki interes javnosti, a advokati navode da će čak biti "predmet studiranja na pravnom fakultetu".

Fadil Novalić je dobio četiri godine, Fahrudin Solak ukupno šest i Fikret Hodžić pet godina. Osim toga kompanija Srebrena malina mora vratiti skoro 700.000 KM i platiti kaznu od 200.000 KM u roku od 60 dana od konačne presude ukoliko i ona bude osuđujuća.

Premijer, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i direktor Srebrene maline su osuđeni za zloupotrebu položaja, dok je Solak osuđen i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata.

Izdvojili smo trenutak kada sudija Branko Perić u ime sudskog vijeća u ovom predmetu čita konačnu presudu.

U aferi "Respiratori" optužbi je jedina oslobođena ministrica finansija FBiH Jelka Milićević koja je bila optužena za nesavjestan rad u službi.

Osim toga, odbrana osuđenih je odmah nakon izricanja najavila da će uložiti žalbu na presudu što znači da će se predmet naći pred Apelacionim vijećem. Ono ima mogućnost da potvrdi, poništi ili na drugi način promijeni današnju odluku prvostepenog suda.

U nastavku možete pogledati i kompletan videosnimak sa današnjeg izricanja presude koji uključuje i pojedinačna obrazloženja sudija.