Saobraćaj usporen
48

Pogledajte snimak: Velika stijena se obrušila na cestu na putu Sarajevo-Foča

Klix.ba
Saobraćaj na magistralnom putu M-18 Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke stijene, koji je danas zbog većeg odrona bio prekinut, od 16 sati odvija se usporeno, jednom saobraćajnom trakom naizmjenično, ali je cesta ipak prohodna za sva vozila.

Ovu informaciju potvrdili su iz BIHAMK-a, a čitatelj portala Klix.ba poslao nam je video na kojem se vidi ogromna stijena koja se obrušila na cestu.

Na svu sreću, u tom trenutku nije bilo vozila na putu. Nadležne službe uspjele su raščistiti dio puta i odblokirati saobraćaj.

Osim ovog problema u saobraćaju, iz BIHAMK-a upozoravaju da se zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjenično saobraća i na magistralnim putevima M-5 Mrkonjić Grad-Ključ i M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-414 Banja Luka-Turbe i R-458 Lopare-Čelić.

Učestali su odroni na brojnim dionicama, a izdvajaju se putevi: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Donji Vakuf-Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Zbog urušavanja potpornog zida, jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-14.2 Drvar-Resanovci.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Radovi na sanaciji klizišta izvode se i na lokalitetu Treševine, na dionici A-1 Sarajevo sjever - Sarajevo zapad, zbog čega je saobraćaj na ovom lokalitetu usporen.

"Iako su vremenski uvjeti povoljni na većini puteva u našoj zemlji, na svim pravcima savjetujemo oprezniju vožnju", poručuju iz BIHAMK-a.