Akcija FUCZ-a
83

Pogledajte snimak uništavanja neeksplodirane mine u blizini škole na Dobrinji

F. H.
Tromblonska mina M-60 (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: D. S./Klix.ba)
Pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite uspješno su uništili neeksplodirano sredstvo koje je pronađeno u sarajevskom naselju Dobrinja u blizini Osnovne škole "Osman Nuri Hadžić"

Šef Odsjeka za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, Sead Vrana izjavio je kako je jučer poslijepodne pronađena neeksplodirana kumulativna tromblonska mina M-60 bez osigurača koja je prilikom čišćenja terena oštećena građevinskom mašinom i mora biti uništena na licu mjesta.

"Prinuđeni smo da poduzmemo opširne sigurnosne mjere kako bi mogli sredstvo uništiti. Ovdje nam podršku pruža Civilina zaštita općine Novi Grad i Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo", pojašnjava Vrana.

Kaže da su našili na susretljivost nastavničkog osoblja Osnovne škole "Osman Nuri Hadžić", koji postupaju po uputstvima kako bi opasnost po učenike bile maksimalno uklonjena.

"Nastava će biti obustavljena u učionicama koje su orijentisane prema mjestu uništenja, mi smo već pregledali školu te smo dali preprouke da sva djeca budu premještna u dio škole na suprotnoj strani. Zidovi su dovoljno čvrsti, dovoljno debeli, pružaju potpunu zaštitu da nastave ne bude obustavljena", kazao je Vrana.